Haagse valorisatie

Nieuws | de redactie
25 september 2014 | De Tweede Kamer wil zijn “kennispositie versterken” en schakelt daartoe KNAW, De Jonge Akademie, NWO en VSNU in. Na een pilot wordt dit een blijvende samenwerking. De proef liep tussen 2011 en juli van dit jaar bij de vaste Kamercommissies voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Infrastructuur en Milieu.

Wat drie jaar geleden begon als proefproject, wordt nu voor onbepaalde tijd voortgezet. De Kamer wil door de samenwerking haar kennispositie versterken; de wetenschapsorganisaties willen met wetenschappelijke kennis bijdragen aan het parlementaire proces.

Ontbijten en netwerken

De Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, zal samen met Hans Clevers (president KNAW), Jeroen Geurts (voorzitter De Jonge Akademie), Jos Engelen (voorzitter NWO) en Karl Dittrich (voorzitter VSNU) de officiële start voor de samenwerking inluiden tijdens een startbijeenkomst op woensdag 1 oktober 2014.

Na een evaluatie is besloten dat voortaan alle Kamercommissies gebruik kunnen maken van drie  instrumenten: de ontbijtbijeenkomst, de wetenschappelijke factsheet en de netwerkverkenning. Een ontbijtbijeenkomst biedt de mogelijkheid om op informele wijze met wetenschappers van gedachten te wisselen over een thema. Een wetenschappelijke factsheet is een weergave van de wetenschappelijke stand van zaken op een beleids- of kennisterrein. De netwerkverkenning is een document dat de Kamer snel een overzicht geeft van wetenschappers, onderzoeksgroepen en onderzoeksinstituten met expertise op een specifiek gebied, bijvoorbeeld ter voorbereiding op een rondetafelgesprek.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK