Reisrecht voor topstudent

Nieuws | de redactie
20 oktober 2014 | Waarom krijgen de hardst werkende studenten van ons land geen OV-kaart? OV4DAMU gaat daar iets aan doen. Want zij werken vanaf hun tiende levensjaar onstuitbaar aan hun talenten, samen met de kunsthogescholen, waarheen zij vaak ver op en neer moeten reizen.

Een reeks scholen in ons land biedt een DAMU-opleiding aan voor scholieren met uitzonderlijk talent. DAMU staat voor DAns en MUziek. Gelukkig biedt de wet de flexibiliteit die het mogelijk maakt dat de meest talentvolle scholieren hun voortgezet onderwijs kunnen combineren met een vooropleiding voor dans en muziek. Zijn doen hun basis- en middelbare school geïntegreerd met de vooropleiding aan een academie.

Je moest naar een getto 

Deze gecombineerde opleidingen worden verzorgd door de Kunsthogescholen, op basis van een zeer strenge selectie. Deze scholieren zijn vanaf hun 10e jaar al volop student en bezig met de toppen van hun professie. ScienceGuide sprak daarover bijvoorbeeld met de danser en choreograaf – maar zeker zo bekend als TV-held – Jan Kooijman van Codarts.

“Ik begon met dansen in groep 8 van de basisschool en toen kon ik naar de Havo van Codarts. Heerlijk was dat. Ik hier zo’n geweldige schooltijd gehad.” Zijn schoolgebouw in Rotterdam Zuid was afschrikwekkend. “Dat was een rukgebouw zeg, de locatie was vreselijk. Je moest naar een getto in de stad, meisjes in onze klassen durfden gewoon de straat niet op of op en neer met de metro naar huis. Als je 15 jaar bent en je zit op de HvM&D, is dat geen aanlokkelijk toekomstbeeld.”

Een dun mannetje

“Je bent eerst een scholier die graag danst. Jong kun je heel goed worden, maar hoe dat verder loopt weet je niet. Geen scholier wil van beroep ‘professioneel danser’ worden. Brandweerman misschien.”

“Dan ga je toch door. Ik had de ambitie, het doel voor ogen, ik had het op de Havo allemaal. Nou, mijn eerste half jaar in het hbo was dus niet zo’n succes. Ik was 16, ze vonden me een dun mannetje. In mijn klas hadden ze jongens toegelaten, buitenlandse dansers van 22, van die klerenkasten. Ik moest eerst maar eens op aquagym zeiden ze. Ze wilden me dus tussen van die dikke huisvrouwen het zwembad in…”

Grootste  drempel

In Nederland is er dan ook niet zo veel ondersteuning voor deze talenten. Organisaties als de Raad voor Cultuur maken zich niet voor niets zorgen over de aansluiting met de topcultuur wereldwijd. De drempel om als Nederlandse jongere aan een vakopleiding te starten is erg hoog en dit zorgt voor een enorme concurrentie vanuit het buitenland.

OV4DAMU wil dit concreet een steun in de rug geven. Ook de LSVb vindt dat deze jonge talenten de mogelijkheid moeten hebben om hun opleiding te volgen. “De grootste drempel is op dit moment het ontbreken van reisrecht. De jongeren moeten vaak ver reizen naar de hogeschool. Omdat ze officieel student zijn, ondersteunen wij het initiatief OV4DAMU dat strijdt voor een OV-studentenkaart voor deze jonge talenten,” zegt voorzitter Tom Hoven..

U kunt de petitie hier ondertekenen. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK