Valorisatieprijs voor Dave Blank

Nieuws | de redactie
15 oktober 2014 | De FOM Valorisatie Prijs 2014 gaat naar prof.dr.ing. Dave Blank en prof.dr.ing. Guus Rijnders van het MESA+ instituut voor Nanotechnologie in Twente. "Zij zijn excellente bruggenbouwers tussen diverse wetenschapsgebieden, ondernemerschap en maatschappij." Dat bleek al in Hannover op de Messe.

Het doel van deze prijs is kennisbenutting van fysisch onderzoek te stimuleren. FOM reikt de prijs van €250.000 jaarlijks uit aan een Nederlandse onderzoeker (of groep van onderzoekers) in de fysica, die erin slagen resultaten uit het eigen onderzoek op succesvolle wijze tot nut voor de maatschappij te maken. Blank was tijdens de Hannover Messe een van de Holland Hannover Hightech Heroes in het programma van lezingen en debatten in The Glasshouse van PBT en ScienceGuide.

Dunne lagen

Blank en Rijnders behoren in de visie van FOM en vele peers samen tot de internationale wetenschappelijke top op het gebied van het gecontroleerd vervaardigen van dunne lagen. Hun onderzoek is discipline-overstijgend en heeft succesvol bruggen geslagen tussen de natuurkunde, chemie, materiaalkunde en de toen opkomende nanotechnologie. Rijnders en Blank ontwikkelden de hoge-druk RHEED als analysemethode voor dunne films tijdens de groei door middel van Pulsed Laser Deposition (PLD).

Die analysemethode heeft geleid tot nieuwe inzichten en mogelijkheden om complexe materialen te deponeren, waaronder hogetemperatuursupergeleiders, magnetische dunne lagen, transparante oxidische geleiders en piëzo-materialen met superbe eigenschappen.

Spin-offs

Uit het onderzoek van Blank en Rijnders zijn ook twee succesvolle spin-off bedrijven voortgekomen. Twente Solid State Technologies BV levert wereldwijd PLD-apparatuur aan academische onderzoeksgroepen, terwijl SolMateS BV juist de industrie bedient met apparatuur om bijvoorbeeld sensoren te maken.

De onderzoekers tonen tevens een grote maatschappelijke betrokkenheid. Zij geven veel toegankelijke lezingen over nanotechnologie. Zo organiseren ze samen op het Zwarte Cross festival de ‘universitent’, waarin voordrachten over passie voor wetenschap worden afgewisseld met muziek. Volgens de jury is de verwevenheid van Blank en Rijders hun onderzoek én valorisatieactiviteiten zodanig dat het niet meer dan logisch is dat zij de Valorisatieprijs gezamenlijk winnen. Ook voor de onderzoekers zelf: “Wij zijn goede vrienden en hebben altijd als een twee-eenheid geopereerd, waarbij wij elkaar steeds aanvullen”, aldus Rijnders.

Blank en Rijnders gaan de prijs gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe onderzoekstools en om met nieuwe materialen weer nieuwe typen sensoren te ontwikkelen. “We hebben nu een voorsprong in het maken van complexe dunne lagen en met dit prijzengeld kunnen we nog snellere stappen maken,” aldus Blank.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK