Pensioenfonds impuls voor start up

Nieuws | de redactie
21 november 2014 | “Om succes te boeken, moeten we het wel zo vormgeven dat het de bedrijven pakt die het nodig hebben.” Minister Dijsselbloem ziet heil in het koppelen van pensioenfondsen en verzekeraars aan ambitieuze start ups. Zij kunnen voorkomen dat jonge kennisbedrijfjes en high tech starters rond Science Parks toch voortijdig vastlopen.

Op bezoek bij Brainport Eindhoven liet de minister van Financiën onlangs weten dat jonge ondernemers wellicht geholpen zijn bij financiële hulp van pensioenfondsen en verzekeraars.  De minister sprak in high tech bedrijvencentrum Catalyst met een aantal jonge ondernemers die ieder hun eigen specifieke problemen hebben met het vinden van investeerders voor hun start ups.

Nauwelijks kapitaal voor start ups

Zo ook Boudewijn Docter, oprichter van de TU/e spin-off Effect Phontonics en Marijn Maas, oprichter en CVO van Greenhouse Group. Hoewel de eerste zich met hardware bezighoudt, en de tweede zich richt op met software, kampen ze beide met het gebrek aan investeerders. Docter: “Er is in Nederland nauwelijks kapitaal voor hardware start ups. Zonder de TU/e en Bright Move waren we nooit zover gekomen. We hebben nu eindelijk een investeerder gevonden in Duitsland die onze techniek begrijpt.”

Maas: “Brainport is een topregio voor start ups. Er zit veel talent, er is veel creativiteit en dat alles aangevuld met goede data-marketeers vanuit Tilburg. Maar het is hier net de eredivisie. Het toptalent wordt weggekocht naar het buitenland. Vooral door investeerders in de Verenigde Staten. Die willen je start up wel financieren, maar eisen in ruil dat je de oceaan oversteekt. Het is mijn ambitie om niet alleen de nieuwe Facebook in Brainport te ontwikkelen maar ook hier groot te brengen.”

Dijsselbloem erkent de problemen. Hij wil met de collega’s van Economische Zaken gaan kijken hoe investeringsfondsen van de overheid beter kunnen worden benut. “Maar zelfs al zetten we al onze middelen in, dan is het nog klein bier vergeleken met het enorme vermogen dat pensioenfondsen en verzekeraars beheren. Slechts een klein percentage daarvan wordt in eigen land geïnvesteerd. We moeten iets organiseren om ze actiever te betrekken bij de eerste fase van start ups.”

Gelijkwaardig Europees speelveld

Om te voorkomen dat start ups naar het buitenland vertrekken en daar als banenmotor accelereren, moet het speelveld in Europa voor investeerders wel gelijk zijn, vindt de bewindsman. “Na de oprichting van een Bankenunie is wellicht tijd voor een Kapitaalunie om dat mogelijk te maken.” Zo kan tegenwicht worden geboden aan de Verenigde Staten waar een heel andere investeringscultuur bestaat en meer kapitaalrisico wordt genomen.

Bij het gesprek waren ook TU/e-bestuursvoorzitter Jan Mengelers, Bright Move directeur Ewit Roos, wethouder Staf Depla en burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven aanwezig. De minister opperde tegenover hen het idee dat de Brainport regio de lead zou kunnen nemen bij het vinden van nieuwe investeringsstructuren. En een nieuwe aanpak zoekt zodat investeerders niet terugdeinzen van ingewikkelde techniek, maar er juist de kansen in gaan zien. Van Gijzel stelde op zijn beurt voor dat de overheid een belangrijke rol gaat spelen om het financiële netwerk van Amsterdam en de technologische kennis van Eindhoven samen te brengen.

Terwijl minister Dijsselbloem na afloop van het gesprek het laboratorium van Xeltis bezocht, spraken de start ups in de wandelgang af om een vervolg aan de ontmoeting te geven. Om samen met andere jonge ondernemers op zoek te gaan naar durfkapitaal. “Brainport is een goed merk maar er is te weinig binding tussen de fantastische producten die we hier maken en de venture capitalist”, vindt Robbin Reijnen, oprichter van Wonderlab op Strijp-S.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK