Robots in het HBO

Nieuws | de redactie
4 november 2014 | Voor ‘harde’ technische studenten valt veel te halen in de vernieuwde en gemoderniseerde technische laboratoria, die verbonden zijn aan hogescholen. Een nieuw voorbeeld in de robotica in Alkmaar ondersteunt “de kwaliteit van het onderwijs en aan de kennisregio.”

De nieuwe praktijkruimtes zijn geen overbodige luxe in die regio, benadrukt wethouder Elly Konijn tijdens de opening. “Deze labs dragen bij aan de kwaliteit van het onderwijs en aan de kennisregio.”

Met die infra kunnen studenten van de opleidingen Bouwkunde, Civiele Techniek, Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde van Inholland werken aan technische projecten, onderzoek doen en specifieke technische vaardigheden ontwikkelen. Het gaat om een roboticalab, een mechanisch, een bouwkundig/civieltechnisch en een elektrotechnisch laboratorium.

Vingers af likken

“Jullie hebben apparatuur waar menig hogeschool zijn vingers bij af zal likken,” zei Dirk van der Bijl, directeur van het Domein Techniek, Ontwerpen en Informatica, toen onlangs een NVAO-panel een kijkje nam bij de nieuwe technische labs van Inholland Alkmaar. Het roboticalab spreekt bij studenten en anderen in het bijzonder tot de verbeelding. Nadat studenten er op los hebben geprogrammeerd, kunnen de Inholland-robots hun kunsten vertonen aan vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de gemeente en bovendien aan hun docenten: hightech armen spelen basketbal en nemen met uiterste precisie stukken materiaal onder handen.

Mike de Vogel en Corné van het Hoenderdal demonstreren tussen de robotarmen een ‘sorteerstation’, een verkleinde productielijn, zoals die ook gebruikt wordt in het bedrijfsleven. Verschillende blokjes worden via een transportband voortbewogen, waarbij op kleur en omvang gesorteerd kan worden. De betrokken studenten Werktuigbouwkunde wonnen zo dit jaar de zilveren plak tijdens de Vakkanjers Beroepswedstrijden.

In december willen zij zich kwalificeren voor de Worldskills 2015, het wereldkampioenschap voor jonge vakmensen in São Paulo, waar ScienceGuide al eerder het kloppend hart van de innovatie en hightech in Brazilië bezocht. “Het straalt allemaal zoveel energie uit wat hier gebeurt. Als je hoort wat voor bedragen je soms om de oren vliegen,” zei VSNU-voorzitter Karl Dittrich daar tegen de redactie. 

Booming business

“Het is erg goed dat deze labs er nu zijn”, vertelt Corné. “HBO’ers krijgen veel theorie en weten vaak niet hoe het in de praktijk hoort, zo echt als in het bedrijfsleven. Voorheen wist ik bijvoorbeeld niet hoe een elektrisch schema werkte, hoe ik dat moest aansluiten en welke componenten ik nodig had. In dit lab kan ik dat nu zelf ontdekken.”

“Techniek is booming business in deze regio, er is in deze regio zelfs sprake van een groot tekort aan hoogopgeleide ‘harde’ technici”,  zei wethouder Elly Konijn. “Deze nieuw geopende labs zijn van belang voor de ontwikkeling van de student als professional. Hier werken studenten aan technische projecten, doen ze aan onderzoek en ontwikkelen specifieke technische vaardigheden. De labs dragen bij aan de kwaliteit van het onderwijs en daarmee aan onze kennisregio, daar zijn wij ontzettend trots op en blij mee.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK