Battle of the Nerds

Nieuws | de redactie
16 januari 2015 | Hoezo, bèta niet leuk, niet spannend? Bij de Oscars gaat een epische strijd losbarsten tussen twee films en acteurs met het meest nerdy karakter uit de filmhistorie: de biopics over Alan Turing en Stephen Hawking.

De recensies in ons land doen vermoeden, dat ‘The Imitation Game’ en hoofdrolacteur Benedict Cumberbatch als Alan Turing een streepje voor zou hebben. Maar je weet het natuurlijk nooit, want de stemmers in het Oscargilde zouden heel wel kunnen vallen voor het meer romantisch-tragische verhaal van de jonge Hawking, zijn liefde voor Jane en zijn ziekte.

Veel maakt het niet uit. De gedachte dat de gedoemde Alan Turing – van wie Churchill zei dat “geen individu in zijn eentje zoveel heeft gedaan om de oorlog te winnen” – een filmheld van de 21e eeuw zou worden, is te mooi om verder te zeuren over de vraag of hij genoeg Oscars zou winnen. 

Na the Queen nu Hollywood 

Turing-kenner prof Barry Cooper heeft in elk geval zeer genoten van de film en de wijze waarop de regisseur de ‘bètatech’ aspecten wist te vertolken. “He was trying to make what happens in the mind dramatic. It’s difficult when you know a lot about the history and science of something and then it’s turned into an artistic creation. There’s bound to be some adjustment of the literal elements, but I’m full of admiration for the job the filmmakers did.”

Dat Alan Turing na zijn tragische einde nu de heldenstatus krijgt die hem toekomt en die Churchill hem al – toen nog in het diepste geheim – gunde doet Cooper dan ook zeer goed. Nadat Queen Elizabeth II Turing met Kerst in 2013 een uniek, postuum en officieel ‘royal pardon’ verleende vor zijn veroordeling wegen homoseksualiteit in de jaren vijftig, wordt hij nu iemand met wereldfaam voor zijn werk en zijn persoon. “I started out at time when I always had to explain who Alan Turing was and what he’d done, and now the level of familiarity has risen enormously. First he actually got the royal pardon last year that people said was impossible – there was no precedent for it – and now there’s The Imitation Game and a lot of very good books as well. None of this was predictable at all, and it’s tremendously satisfying.”

Zo denkt ‘Turings opvolger’ in de wetenschap er ook over. De wereldberoemde Israelische computerscientist David Harel zei tegen ScienceGuide in het ‘Turing Jaar 2012’ onder meer: “ Wij zijn als wetenschappers nog zeker dertig jaar bezig om het wezen van zijn denken en zijn werk te leren begrijpen. En dat van een jonge onderzoeker uit de jaren dertig en veertig die helaas al in het begin van de jaren vijftig stierf. De naam Alan Turing zal de geschiedenis in gaan in het rijtje van de allergrootsten, naast Galileo, Einstein en Darwin. In zekere zin is hij nog wel een grotere wetenschapper geweest dan zij.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK