Offensief Hennis tegen studieschuld

Nieuws | de redactie
22 januari 2015 | Defensieminister Hennis richt haar vizier op de slachtoffers van het door collega Bussemaker ingevoerde leenstelsel. “Wat dacht je van salaris tijdens je studie en geen studieschuld,” adverteert zij nu ineens met #leenstelsel en daarmee hoopt het leger nieuwe studenten te rekruteren.

In de Senaat is nog maar amper ingestemd met één van de grootste hervormingen in hoger onderwijs en studiefinanciering sinds de invoering van de prestatiebeurs door minister Ritzen, of het ministerie van Defensie hoopt de kostenstijging voor studenten te verzilveren bij de krijgsmacht. 

Onder deze oproep aan studenten hun studiekosten via het leger te beperken, zit een website waarin men zich kan aanmelden voor officiersopleidingen. Aangezien de regering met één mond spreekt is het opmerkelijk dat in de debatten in beide Kamers het argument dat de invoering van het leenstelsel een probaat instrument zou kunnen zijn om de grote tekorten van hoogopgeleide mensen bij de Defensie op te vangen niet vanuit het kabinet op tafel is gelegd.

Te meer, omdat minister Bussemaker in de Eerste Kamer benadrukte dat het leenstelsel bedoeld is om de ‘verantwoordelijke student’ naar voren te schuiven en minder in te spelen op de gedachte van de calculerende, investerende student. Bij Defensie speelt men niettemin nog onverbloemd in op het calculerende gedrag van studenten en aspirant-officiers.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK