‘Superbeispiel’ van 2015

Nieuws | de redactie
28 januari 2015 | De verbinding van topkennis, hightech bedrijven en beleidsmakers wordt steeds uitdagender en intensiever, ziet Deutsche Messe vicepresident Marc Siemering. “De ‘Wissenstag’ 17 april 2015 is als nieuw evenement in Hannover ‘ein Superbeispiel’!”

Siemering bezocht ons land voor de persconferentie van de Deutsche Messe, waarin het programma en de Nederlandse input in de ‘olympiade van de High Tech’ van 2015 zou worden gepresenteerd, de Hannover Messe. Omdat ons land 2014 het partnerland was, is het dit jaar zaak de impact daarvan in beide buurlanden blijvend te maken. “We dachten vaak, ‘ach Nederland, dat weten we toch wel?’, maar néé dus. We weten veel te weinig van uw land, onze buur, als kennisnatie en slim, innovatief hightech land.”

Glücksfall

Deze verduurzaming van de intensivering van de verbindingen moet daarom de komende jaren voortgezet worden. De input en aanwezigheid van Nederlandse kennisinstellingen, R&D en bedrijven wil de Messe verder zien groeien, na de piek die in 2014 werd bereikt door de ‘partnerland’ rol. “Dat was een ‘ein Glücksfall’. Nederland werd bewust gekozen voor dat jaar, omdat we daarvoor China en Rusland als partnerlanden hadden gehad. Nu moest er een krachtig Europees accent gezet worden.”

“Dat accent wilden we nadrukkelijk zetten met een van de buurlanden, een nauw verbonden Europese natie. Daarbij kwam dat Duitsland en Nederland in de jaren voorheen een krachtige coalitie waren gaan vormen gedurende de Eurocrisis. Het besef dat we zeer bij elkaar horen was sterker dan ooit geworden.”

Het signaal was dan ook zowel economisch en technologisch als sterk politiek, hetgeen bij de Hannover Messe als nummer 1 wereldpodium van de industrie en hightech innovatie al decennia usance is. Ook in 2015 blijkt dit nog eens, nadat in 2014 een nieuwe benchmark gezet is.

“We hadden hoge verwachtingen van Nederland als partnerland, ook door de voortreffelijke relatie tussen de premier en de Kanzlerin. Ik zeg het maar eerlijk, die verwachtingen zijn door jullie overtroffen nog. Dat vindt de Deutsche Messe niet alleen, veel belangrijker nog is dat de ruim 6000 bedrijven en organisaties die op de Messe zich presenteerden dat ook vonden, zoals bleek uit de feedback.”

Uitstekende verduurzaming

“Nederland blijkt een fascinerend land waar we nog veel te weinig van weten en mee doen. Dat begon direct bij de opening met de rede van premier Rutte. Deze maakte grote indruk, hij gaf inhoudelijk “ein Schub für die ganze Woche” van de Messe. Dat zette Nederland als hightech-land enorm neer en ook de grote wederzijdse waardering van Merkel en Rutte werd hiermee heel zichtbaar.”

De effecten zijn een jaar later aanzienlijk, noteert Siemering opgewekt en bijna zelfs verbaasd. “Er zullen nog nooit zoveel Nederlandse bedrijven en organisaties naar de Messe komen als eerder in een ‘gewoon’ jaar. Het zijn er bijna net zoveel – nu al – als in 2014 kwamen. Deze blijvende verduurzaming van de verbinding en de kennisuitwisseling is een bewijs van een ‘hervorragende Nachhaltigkeit’.”

Daar is de Wissenstag een heel nieuw evenement bij, dat voortbouwt op de serie colleges,  discussies en presentaties uit R&D, HBO, bedrijfsleven en politiek die Platform Bèta Techniek en ScienceGuide in 2014 voor het eerst op een Hannover Messe organiseerden. “Die verduurzaming past bij hét unique selling point van de Messe: de verbinding en uitwisseling tussen de toppen van hightech bedrijven, kennisinstellingen en beleid. De Wissenstag van 17 april met ScienceGuide en uw partners is daar ‘ein Superbeispiel’ van!”

India na Nederland

2015 wordt met de Wissenstag en andere nieuwe initiatieven een cruciaal jaar voor de Messe en de hightech sector. Het partnerland is een ambitieuze ‘emerging giant’, India. “De ‘Aufbruchstimmung’ daar is kracht. De nieuwe premier Modi heeft industrie en kennis tot topagendapunt van zijn regering bepaald. Het programma ‘Make in India’ is als gemaakt voor de Messe en de intensieve contacten die daar gelegd worden.”

“Juist in India moet men de omvangrijke, jonge generatie hoogwaardig werk en kansen op ontwikkeling bieden en hen zo in het eigen land zien te houden. Dat helpt India verder op te bloeien. Dit thema van de Wissenstag, de ontwikkeling van het menselijk kapitaal, is daarom voor India als partnerland extra relevant.”

Siemering kijkt uit naar april, want Hannover heeft de primeur van het bezoek van Modi met de hele top van India aan Europa. “Ook visueel wordt dit indrukwekkend, dat zien we nu al aan de plannen voor de presentatie van het partnerland en de 250 bedrijven en organisaties die met Modi mee zullen komen. Niet zoveel tulpen dit jaar, maar zeker zo kleurrijk…”

Internet of Things

Thematisch is het Messe-zwaartepunt de verdere uitdieping van ‘Smart Industry’, dat in Duitsland als de grote prioriteit op ‘Industrie 4.0’ bekend staat. “De opmars van het ‘internet of things’ en de volledige integratie van ‘big data’ en steeds weer nieuwe digitale kennisfactoren in de productie zorgt voor een nieuwe industriële revolutie. Fabrieken maken nu alles in maatwerk bij elk product voor elke opdrachtgever of klant. “

“Elk product wordt op maat toegesneden, digitaal verknoopt, kennis-gestuurd en toch efficiënt, betaalbaar geleverd. Dit thema staat sinds drie jaar centraal op de Messe en de bedrijven zeggen ons dat we hier nog zeker tien jaar mee bezig zullen zijn. Deze transformatie en kennisrevolutie is zó uitdagend.”

Energie, juist nu

Voor de Wissenstag zal dit dan ook een wezenlijk onderwerp zijn: hoe werken bedrijven, kennisinstellingen en beleidsmakers bij overheden samen in de ‘triple helix’ die deze transformaties tot een succes in innovatie maken? Siemering zet daar direct een thema naast, dat in deze revolutie ook centraal is komen te staan: energie. Aan dat zwaartepunt was in 2014 al een hele dag gewijd in het ‘Glashaus’ van Platform Bèta Techniek en ScienceGuide met onder meer de Hanzehogeschool.

“Nu vooral! De geopolitieke en technologische situatie van de energiesector gaat door een enorme omslagfase, wereldwijd. Dit zal in Hannover allemaal ‘samenkomen’, omdat we weer ongeveer 250.000 bezoekers uit honderd landen verwachten, waarvan ruim 90% op het niveau van CEO’s en besluitvormers uit ruim 6000 organisaties en bedrijven.”

“De energierevolutie vereist boven alles ‘industrie 4.0’ oplossingen: smart grids, hergebruik, automatisering van slimme verbindingen en energietransport. Nederland is op veel van deze punten een voorloper. De ‘Energiewende’ bij ons in Duitsland zet dit opnieuw hoog op de agenda. Voor slimme oplossingen en innovatieve kennis uit Nederland zijn hier grote mogelijkheden.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK