Van Ojiks triomf

Nieuws | de redactie
21 januari 2015 | De Eerste Kamer heeft het Studievoorschot aanvaard. Maar wat heeft de Senaat eigenlijk goedgekeurd? Dat de VVD nu fors gaat nivelleren bijvoorbeeld, de SP daar tegen is en de PvdA MBO’ers gaat helpen afschrikken door te studeren. Wie zijn er dan wel blij?

Nu de basisbeurs is afgeschaft, kan één voormalig politiek leider content achterover leunen en ‘Nou? Zie je wel?’ zeggen. Zou Wouter Bos zich dat moment gunnen vanmorgen op zijn kantoor bij het VUmc? Hij immers bracht het leenstelsel als nieuw sociaaldemocratisch ideaal bij de jaaropening van de Hanzehogeschool, in de tijd dat de VVD en D66 nog met het CDA Nederland hervormden in Balkenende II. Die partijen en vice-premier Thom de Graaf vielen hem destijds niet echt bij.

Woedende Dibi

Wie Bos evenmin steunden? Dat was GroenLinks. Sterker nog, toen PvdA-minister Ronald Plasterk in Balkenende IV eventueel een leenstelsel voornam in te voeren om een miljard vrij te spelen voor een verhoging van de lerarensalarissen , was het GL-woordvoerder Tofik Dibi die hem in de Kamer toebeet: “U draait en u liegt”, waarop de voorzitter hem tot de orde riep.

Kortom, Wouter Bos mag vandaag noteren dat hij als kabinetsinformateur van 2012 op indrukwekkende wijze ‘over zijn graf heeft geregeerd’ en zo Jet Bussemaker liet fiksen wat hem dankzij een hardnekkig CDA eerder niet lukte. Chapeau.

90% binnen gehaald

De weg naar Bos’ ideaal werd vrijgemaakt door Bram van Ojik. Hij zag met groot politiek vernuft – en een lovenswaardig vleugje machiavellisme – dat hij een vooral liberale coalitie van VVD, D66 en PvdA kon dwingen tot een beleid waarvan hun achterbannen eigenlijk moesten gruwen. Het leenstelsel van Bos zou er alleen kunnen komen als hij met zijn 4 Kamerzetels en linkse Senaatsfractie zijn zin kreeg op de kernpunten van de inhoud.

Dit is Van Ojik gelukt en ‘zijn’ senator Ganzevoort memoreerde terecht in het debat, dat alleen een verlaging van de collegegelden er van hun eisen niet door is gekomen. De nummer 1 van de ScienceGuide Top 10 van 2014 viert een politieke triomf zoals zelden een oppositionele fractieleider van een marginale club voor elkaar kreeg.

Ga maar na:

-GroenLinks heeft de premier en de grootste regeringsfractie zo ver gekregen een wet te accepteren die de midden- en hogere inkomens stevig nivelleert. De VVD stemde voor een lastenverzwaring op alle burgers die voortaan vanwege hun ijver en prestaties in de studie extra aangeslagen zullen worden, veelal tot hun pensioen.

-GroenLinks heeft concurrent op links SP klem gezet in haar verzet. Roemer en de zijnen hebben zich tot de kampioen ontpopt van denivellering ten gunste van de ‘betere inkomens’ door hun vurig pleidooi voor het behoud van de basisbeurs.

-GroenLinks heeft de andere concurrent op links, regeringspartij PvdA, in de positie gebracht, dat zij verdedigen moet dat de doorstroom MBO-HBO bemoeilijkt wordt door inkomensnadelen en dat zij tegelijk mag verdedigen dat jongeren uit de hoge inkomens bijna gratis kunnen lenen bij OCW – en dus de belastingbetalers – voor een lekker leventje als student.

-GroenLinks heft de NS gered doordat de OV-bedrijven hun subsidie-inkomsten vanuit de OCW-begroting grotendeels behouden, zulks ten koste van de investeringen in HBO en WO kwaliteit uit het studievoorschot. De NS mag zelfs voor zijn dienstregeling HBO en WO dicteren hoe zij hun roosters moeten gaan inrichten.

Nu moet OCW het studievoorschot nog wel invoeren. Het zou daarom niet terecht zijn als Rutte II na de Statenverkiezingen ten val zou komen en daardoor een andere minister dan Jet Bussemaker voor die klus verantwoordelijk gemaakt zou worden. Er zijn bekers die een bewindspersoon ad fundum moet willen drinken.     


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK