Bezetters boeken toch succesje

Nieuws | de redactie
20 februari 2015 | Als het aan de rector van de UvA ligt wordt haar opvolger in een verkiezing onder studenten en medewerkers aangewezen. Dit idee hoort bij de eisen van de Bungehuis bezetters. Hoewel de rechter hen gesommeerd heeft het artdeco-pand te verlaten hebben zij dit eerste punt dus bijna binnen.

Al een week wordt het Bungehuis bezet. ScienceGuide verneemt dat op OCW het omstreden Amsterdamse gebouw voor de Geesteswetenschappen in ambtelijke kring ‘het bungabungahuis’ wordt genoemd. Dat neemt niet weg, dat de activisten onverwacht wellicht een principieel punt lijken te gaan winnen.

Blije rector

Eén van de eisen van de bezetters is dat er een gekozen rector moet komen. ScienceGuide verneemt dat toen de huidige rector Dymph van den Boom van deze gedachte op de hoogte werd gesteld zij die met enthousiasme onthaalde. Haar termijn loopt dit jaar af en zij heeft veel sympathie voor het idee dat haar opvolger gekozen wordt door de academische gemeenschap.

CvB-voorzitter Louise Gunning heeft intussen ook aangegeven hierover te willen praten. “Een gekozen rector, dat is iets waar we het met de academische gemeenschap over moeten hebben,” liet zij zich tegen Folia ontvallen.

Slimste Mens ter Wereld

Hiermee zou een Vlaamse traditie ook ingang vinden in het Nederlandse HO. De KU Leuven heeft al sinds jaar en dag een rectorverkiezing en ook bij andere Vlaamse universiteiten is dit het geval. Bij de meest recente verkiezing in 2013 heeft Rik Torfs oud-CD&V senator, immens populaire sidekick in het televisieprogramma ‘De Slimste Mens ter Wereld’ en kerkrechtsgeleerde nipt gewonnen van Karen Maex. Zij kwam vervolgens in november 2013 naar Amsterdam om leiding te geven aan de nieuwe gezamenlijke bètafaculteit van UvA en VU. Deze faculteit kwam er uiteindelijk niet omdat de medezeggenschap tegen deze fusie stemden.

Onder welke condities de UvA-rector-verkiezingen plaats zullen vinden is nog onduidelijk. In Leuven tellen de stemmen van de professoren voor 70% van de uitslag, de overige 30% wordt ingevuld door andere academisch personeel, ondersteunende diensten en studenten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK