OCW begraaft strijdbijl

Nieuws | de redactie
20 maart 2015 | Hogeschool Rotterdam en OCW hebben hun meningsverschil over de waarde van een 33 tal masterdiploma's bijgelegd. De diploma’s die verstrekt zijn in de periode 2002-2008 worden na lang juridisch getouwtrek erkend als volwaardige masters, zo laat HR-voorzitter Bormans nu weten.

In de periode 2002-2008 heeft Hogeschool Rotterdam mastergetuigschriften afgegeven aan studenten van de opleiding Media Design en Communicatie aan de Willem de Kooning Academie. Achteraf bleken dit geen geldige masterdiploma’s te zijn, volgens OCW. De minister vond dat de opleiding in deze fase nog een voortgezette HBO-opleiding hoorde te heten en daarom konden er geen masterdiploma’s worden verstrekt. Volgens de minister heeft de hogeschool dit toch en ten onrechte gedaan.

Gang naar de rechter

OCW heeft daarom in 2013 in een brief aan de hogeschool bekend gemaakt een ‘bekostingsmaatregel’ te treffen doormiddel van een korting van €5000 op de Rijksbijdrage. De Hogeschool wilde samen met OCW via een gang naar de Raad van State duidelijkheid over de waarde van het diploma. De Raad van State heeft bepaald dat de hogeschool niet gekort mocht worden, maar zich onthouden van een inhoudelijk oordeel over de diploma’s.

Over de daardoor ontstane situatie is opnieuw overleg gevoerd tussen het ministerie en de hogeschool, zo laat Bormans weten in een bericht op de website van de hogeschool. “De uitkomst daarvan is dat de minister geen uitspraak doet over de titel en het diploma, maar concludeert dat de studenten van deze opleiding een masterwaardige opleiding hebben afgesloten.”

Minister erkentelijk

Het bestuurscollege van de hogeschool laat nu weten. “Het CvB van Hogeschool Rotterdam is de minister erkentelijk voor de constructieve opstelling bij dit juridisch lastige probleem. Zij heeft daarbij vooral het belang van de afgestudeerden op het oog gehad.”

Dit is voor Bormans dan ook veelzeggend voor de desbetreffende opleiding en studenten. “Uit het besluit spreekt waardering voor en erkenning van de waarde van het werk van afgestudeerden en docenten van deze opleiding. Het is een bevestiging van de (internationale) reputatie die tot uitdrukking komt in succesvolle carrières van alumni, zowel in het professionele vervolg als in studievervolg op PhD-niveau.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK