Redt Van Poelgeest Gunning?

Nieuws | de redactie
23 maart 2015 | De UvA gaat zichzelf onderzoeken door onafhankelijke commissies. Zwaar getipt als chef van dit proces is oud LSVb-voorzitter Maarten van Poelgeest, tot voor kort locoburgemeester van Amsterdam, sterke man van GroenLinks in de hoofdstad en nu meedenker vanuit AEF.

De combinatie van hoofdstedelijke gezag en bestuurlijke netwerken met een competent-rebels verleden maakt Van Poelgeest de ideale figuur voor deze ‘UvA-rethink’ klus. Als GroenLinks-baron heeft hij bovendien voldoende politieke afstand tot zowel het huidige blauw-rode college in het stadhuis, als tot de PvdA-regenteska bij het CvB. De voormalige wethouder van logistieke terreinen als grondzaken, waterbeheer en ICT van de gemeente zal bovendien het transparant maken van de zakelijke en vastgoed situatie van UvA–HvA niet moeilijk vinden aangezien hij daar als beleidsmaker dicht op heeft gezeten.

Zwaargewichten zoeken

Tijdens de worstelingen van het CvB onder Louise Gunning viel het ScienceGuide al op, dat Van Poelgeest enigszins anoniem aanwezig was bij de ‘debatmarathon’ over de toekomst van de UvA. Deze was ingezet door de Centrale Studentenraad, onder meer over “de bestuurscultuur en de bestuursstructuur”.

Het 10-punten-document van het CvB moet nu de zaak zien te redden. Het voorziet in twee onafhankelijke commissies – divide et impera? – om de bestuurlijke modernisering en materiele omstandigheden te onderzoeken. Daar zal men zwaargewichten in moeten zetten om de uitkomsten doordacht en geloofwaardig te maken. Ook zal men deze clubs niet eenzijdig ‘WO-dominant’ moeten invullen om daarmee niet onbedoeld (nog steeds) uit te stralen niet te beseffen dat het HBO-deel van de  UvA-HvA combinatie beduidend groter is en onderbelicht blijft in de Amsterdamse afwegingen.

Wie?

Namen die zich dan laten suggereren voor die twee commissies zijn bijvoorbeeld: Geri Bonhof, oud-HvA-bestuurder en nu vertrekkend HU-voorzitter; Doekle Terpstra, Inholland saneerder en hersteller; Anne Janssens, oud-ASVA-voorzitter, nu KNVB digitale community bouwer; Renk Roborgh, voormalig HO directeur generaal van OCW; Hans Adriaansens, UCU-oprichter en HO-innovator; Lieteke van Vucht Tijssen, oud-UU-CvB-lid en Inholland-saneerder; Frank Vandenbroucke, oud vice-premier en onderwijsminister van Vlaanderen die de Den Uyl-leerstoel aan de UvA bekleedt, Raphael van Kraaij, oud-ASVA-activo, VVD-prominent in de hoofdstad en voormalig bestuurssecretaris van het Flevo Ziekenhuis en Karlijn Ligtenberg, oud vice-voorzitter van de LSVb en winnares van de HO-essayprijs van OCW. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK