UM verstevigt jonge toppositie

Nieuws | de redactie
30 april 2015 | De Universiteit Maastricht staat voor het derde opeenvolgende jaar zesde in de top 10 van de Times Higher Education '100 Under 50' ranking. Bij de presentatie van de lijst in Dublin, mocht UM-Rector LuC Soete een key-note houden en benadrukte daar: “we kunnen ons meten aan de wereldtop.”

De universiteit Maastricht is qua overall score zelfs nog iets gestegen in vergelijking met vorig jaar, van 60.4 naar 61.5. De nummer 1 is de École Polytechnique Fédérale de Lausanne, uit Zwitserland met een score van 72.7. De lijst werd gisteravond bekendgemaakt op de Young Universities Summit in Dublin, waar Rector Magnificus prof. dr. Luc Soete de keynote lezing hield.

Internationale uitstraling

In 2013 bereikte de UM de top 6 in deze speciale ranking voor universiteiten jonger dan 50 jaar en heeft sindsdien haar 6e positie gehandhaafd. De UM scoort voornamelijk hoog op de indicatoren die inzicht geven in de internationale uitstraling (percentage internationale staf en studenten), onderzoek en citaties.

De top 5 wordt opnieuw gedomineerd door Aziatische universiteiten, met als uitzondering de Zwitserse École Polytechnique Fédérale de Lausanne, die de eerste plek heeft veroverd en daarmee Pohang University of Science and Technology uit Zuid-Korea van zijn plek heeft gestoten.

Erg uitzonderlijk

Rector Magnificus prof. dr. Luc Soete: “Dat de Universiteit Maastricht haar 6e plek in deze ranking heeft weten te behouden is, gezien de sterke concurrentie, erg uitzonderlijk. Het laat wederom zien dat we ons kunnen meten aan de wereldtop van jonge opkomende universiteiten.” In zijn keynote getiteld ‘Development and growth: Tools for building a high ranking world class university’, ging prof. dr. Soete in op de indicatoren voor het succes van de Universiteit Maastricht.

Dat de UM zich tot de top mag rekenen bleek ook uit THE’s nieuwe lijst van ‘fastest rising young universities’ die vorige maand werd gepubliceerd. Daarin behaalde de UM een tweede plek en is daarmee de tweede snelste jonge stijger van de THE World University Ranking met een stijging van 96 plaatsen sinds 2011.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK