Snelle erosie op komeet

Nieuws | de redactie
22 september 2015 | Zelfs nu Philae op de bodem van komeet Chury stil is, blijven verrassingen over dat hemellichaam binnen stromen. Sonde Rosetta draait met zijn camera’s er voortdurend omheen en kijkt vanuit allerlei invalshoeken naar het oppervlak. Daar beginnen zich steeds meer veranderingen voor te doen.

Zelfs nu Philae op de bodem van komeet Chury stil is, blijven verrassingen over dat hemellichaam binnen stromen. Sonde Rosetta draait met zijn camera’s er voortdurend omheen en kijkt vanuit allerlei invalshoeken naar het oppervlak. Daar beginnen zich steeds meer veranderingen voor te doen.

Naar mate de komeet dichter bij de zon komt en allerlei gassen daar steeds actiever door worden en hij materiaal verliest, neemt ook de dynamiek  van de bodem en het landschap sterk toe. Zulke bewegingen en veranderingen waren nog nooit gezien.

Grote complexiteit

“We had been closely monitoring the Imhotep region since August 2014, and as late as May 2015, we had detected no changes down to scales of a tenth of a metre,” vertelt de astronoom Olivier Groussin van het Laboratoire d’Astrophysique de Marseille, die als eerste auteurvan de studie hiernaar staat geboekt. “Then one morning we noticed that something new had happened: the surface of Imhotep had started to change dramatically. The changes kept going on for quite a while.”

De wijzigingen op de bodem van de komeet 67/P begonnen in een steeds hoger tempo waargenomen te worden. “These spectacular changes are proceeding extremely rapidly, with the rims of the features expanding by a few tens of centimetres per hour.” Voor de astronomen is dit een signaal dat de komeet nog ingewikkelder is dan men vooraf had kunnen denken. ”This highlights the complexity of the physical processes involved.”  

De modellen van de erosie-effecten van het zonlicht op de komeetbodem hadden lang niet zulke snelle en ingewikkelde patronen voorspeld. De onderzoekers gaan er daarom nu vanuit dat nog andere processen van erosie worden aangewakkerd door de fase waarin de komeet bij zijn trektocht door het heelal rond de zon zich nu bevindt.

Meer hierover en foto’s van de oppervlakte veranderingen vindt u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK