Samenwerken in de ruimte

Nieuws | de redactie
27 oktober 2015 | Nederland en China gaan samen het heelal verkennen. Een nieuwe samenwerking zet in op kennisdeling in de hele ‘triple helix’. Focus ligt op instrumentontwikkeling, aardobservatiediensten op het gebied van bijvoorbeeld klimaat, milieu en water en het uitwisselen van space data.

Het Netherlands Space Office en de Chinese National Space Adminstration hebben vandaag in Beijing een Memorandum of Understanding getekend. Het MoU is ondertekend door NSO-directeur Ger Nieuwpoort en administrator van CNSA Xu Dazhe, in aanwezigheid van president Xi en Koning Willem-Alexander.

De beide ruimtevaartagentschappen hopen dat met de overeenkomst de Nederlandse en Chinese instellingen die actief zijn in de ruimtevaart elkaar beter weten te vinden en de bestaande samenwerkingen verder worden uitgebouwd. Dit geldt voor zowel overheidsorganisaties, wetenschappelijke instituties, kennisinstellingen alsmede de industriële partijen uit Nederland en China. Terreinen van samenwerking zijn onder meer instrumentontwikkeling, aardobservatiediensten op het gebied van bijvoorbeeld klimaat, milieu en water alsmede het uitwisselen van space data.

Bouwen aan een Hemels Paleis

Dat ons land hier veel kansen heeft bleek in 2013 tijdens het vraaggesprek dat ScienceGuide voerde met de ontwerper van het Chinese ruimtestation ‘Hemels Paleis’, Yang Hong. Hij is de Chief Designer Manned Spacecraft van CAST, de Chinese Academy for Sciences and Technology . Hij zie onder meer: “I think that the trend we now see that many Chinese students decide to study in Europe is a great thing. Education in Europe is the best. The Chinese government is very concerned that there is enough young talented people studying sciences like engineering, mathematics etc.”

“I believe that for the Chinese and European space industry there are great opportunities in working together,” voegde Yang hieraan toe. “The technical university here in Delft is a great platform to get in touch with ambitious students and stakeholders. My team and I came to the ‘Citizen of Space’ symposium in Delft to find out more about what is going on with the European space industry. There is a lot of new and creative concepts being built right here.”

Zijn droom is niet gering.  “My ultimate dream is to let manned space flight benefit all humanity. Not just our Chinese people, but all citizens in the world. I think that flying to Mars is just one step. In fact, we should think much beyond that.”

 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK