Startschot voor Veel Meer Meester

Nieuws | de redactie
8 oktober 2015 | Het aantal mannen dat afstudeert aan de Pabo is nog altijd laag. Verscheidene hogescholen hebben zich daarom aangesloten bij de campagne ‘Veel Meer Meester’ om in te zetten op een stijgend aantal mannelijke pabo-studenten.

Het startsein van de campagne ‘Veel Meer Meester’ is op donderdag 15 oktober. Deze landelijke campagne moet mannen interesseren voor een baan als leerkracht basisonderwijs. Onder meer de NHL, iPabo, Hogeschool Utrecht, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Zuyd,HAN, Saxion, Stenden, Viaa en Hogeschool Leiden doen mee aan de campagne.

15 oktober zal in het teken staan van vele ludieke acties om het thema onder de aandacht te brengen. Ook de Hogeschool Leiden doet daar aan mee. Op deze dag gaan mannelijke studenten van de hogeschool daarom op ludieke wijze op het stationsplein van Leiden actie voeren. Met veel geluid, actie en spektakel hopen zij met een flashmob de aandacht te trekken.

Voor mannen aantrekkelijker

De Pabo van Hogeschool Leiden kent dit jaar een instroom van 25% mannen. Omdat het basisonderwijs relatief weinig mannelijke leerkrachten kent, is het de ambitie in Leiden om meer mannen op te leiden. Pabo Leiden zoekt manieren om de opleiding voor mannen aantrekkelijker te maken. Zo plaatst de pabo waar mogelijk mannelijke studenten bij mannelijke mentoren in de stage.

Op deze manier kan de student zich makkelijker met zijn mentor identificeren. De mentor fungeert als rolmodel. Verder kent Pabo Leiden een sportklas, waarin studenten zich richten op bewegen en gezondheid. Op deze manier worden zij opgeleid tot ‘Sportieve en Gezonde School coördinator’. De Pabo Sportklas trekt al een paar jaar (relatief) veel mannen.

Samen praten over Fifa16

De Leidse wethouder Frank de Wit: “Als wethouder Onderwijs ben ik ontzettend trots dat Hogeschool Leiden aandacht besteed aan meer mannen in het onderwijs. Niet alleen met deze campagne, maar ook door de opleiding echt aantrekkelijker te maken voor mannen. Het is belangrijk dat kinderen opgroeien tussen en leren van mannen en vrouwen. Voor mannen is het belangrijk dat ze zich thuis voelen op een school. Ook kunnen vrouwelijke en mannelijke leerkrachten nog enorm veel van elkaar leren. Vaak trekken jongens meer naar mannelijke leerkrachten; samen praten over de nieuwste Fifa16, ontspannen omgaan met gestoei en geduw en gevoel hebben bij de behoefte om met elkaar even om het schoolgebouw te willen rennen.”

Onderwijs niet sekse gerelateerd

Kinderen (jongens én meisjes), ouders en professionals binnen het onderwijs willen meer mannen voor de klas. Zij vinden een evenredige verdeling van mannen en vrouwen binnen de teams op scholen belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van onderwijs niet sekse gerelateerd is. Wel blijkt dat kinderen hun schooltijd anders beleven als er een man voor de klas staat. De balans moet weer terug in de teams.

Zowel jongens als meisjes hebben baat bij diversiteit en afwisseling in communicatie. Het blijkt dat mannen zich herkennen in het gedrag van jongens en hier meer begrip voor hebben. Dat geldt ook voor de manier waarop jongens leren en zich ontwikkelen. Jongens op hun beurt verbinden zich makkelijker met mannelijke leerkrachten. Zij zijn voor hen een inspiratiebron. Als voorbereiding op het voortgezet onderwijs is het belangrijk dat zij gewend raken aan vrouwen én mannen voor de klas. Tot slot blijkt dat werken in teams met vrouwen én mannen een andere (betere) dynamiek geeft.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK