Drones in de kas

Nieuws | de redactie
25 november 2015 | Interdisciplinaire trajecten op hogescholen brengen studenten van verschillende achtergronden bij elkaar. Op Inholland heeft dit geleid tot een project waarbij studenten luchtvaarttechnologie hun kennis van drones inzetten voor praktijkonderzoek in kassen voor de tuinbouw en andere agribusiness.

De  studenten Luchtvaarttechnologie en Tuinbouw & Agribusiness van Inholland Delft werken op dit moment samen aan een project waarbij drones ingezet worden bij scouting en metingen in de kas. De studenten hebben hun eerste vlucht in één van de kassen van Bunnik Plants in Bleiswijk al achter de rug. Op technisch vlak deed de drone exact wat de piloot wilde. Bij het vliegen had de aluminiumconstructie van de kas geen invloed op het besturingssysteem.

Een belangrijke horde is dus genomen. De studenten gaan nu verder met cameraleverancier Aris in Eindhoven om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om camera- en dronetechnologie te koppelen. Ook gaan de studenten op zoek naar de mogelijkheid om een geurdetector aan de drone te verbinden om zo feromonen in de kas te kunnen opsporen.

Werken aan duurzame innovaties

Dit onderzoek is uitgevoerd vanuit de Inholland Innovatie Studio in het kader van het profielthema Duurzame Techniek en Groen van de hogeschool. Studenten krijgen de mogelijkheid via onderwijsprojecten en extra-curriculaire activiteiten te werken aan duurzame innovaties. Daarin worden allerlei interdisciplinaire mogelijkheden en toepassingen verkend. Niet alleen tussen ‘groen’ en ‘tech’, maar ook tussen ‘tech’, film en entertainment.

De Frans-Mozambikaanse Lucien Fesselet behoort tot een groep studenten van Aeronautical Engineering, de Engelstalige variant van de opleiding Luchtvaarttechnologie, die hier in meewerkt. Hij ziet allerlei mogelijkheden voor de door hem en zijn collega’s ontwikkelde technologie en toepassingen. “Filmen met een drone geeft een resultaat dat je niet op een andere manier kunt bereiken”, zegt Lucien. “Je kunt een evenement prachtig in beeld brengen met een drone, van heel hoog tot vlakbij de mensenmassa.” Andere mogelijke varianten beschikken over een rookmachine of decoratie of verzorgen een lichtshow.

Toen klikte het

Veiligheidsregelgeving maakte het onmogelijk om binnen te vliegen met een drone. Niemand wil er  een op zijn hoofd krijgen, of verantwoordelijk zijn voor de gevolgen daarvan. Lucien bedacht met Hans van den Heuvel van het bedrijf Monkeywings een manier om ‘indoor’ gebruik toch mogelijk te maken. “Hans besefte dat de oplossing lag in een kabel tussen drone en plafond, maar wist niet hoe dat te realiseren. Op een middag gingen we een biertje drinken om erover te brainstormen. We bespraken het ene idee na het andere. Op een gegeven moment vroeg Hans: wat als we hem op zijn kop hangen? Zou dat technisch mogelijk zijn? Toen klikte het bij mij, ik zag het direct voor me.”

Het bouwen van een prototype moest zo goedkoop mogelijk gebeuren en daarvoor kon Lucien terecht in het Composietenlab van Inholland Delft, waar studenten hun ontwerpen met kunstvezels kunnen realiseren. Na iets meer dan vijf maanden was Luciens prototype af.  “Er waren momenten dat ik mijn haar wel kon uitrukken van frustratie! Maar al met al ging het goed. Ik denk dat alleen werken als voordeel heeft dat je dan het meeste leert.”

Lucien is heel blij dat hij in Nederland aan dit project werkt. “Dit is dé plek om met een entertainmentdrone te pionieren, want er is hier veel kennis over grote evenementen. Succesvolle concepten als de MTV Awards en Tomorrowland komen hier vandaan.” Inmiddels heeft Monkeywings met succes een patent aangevraagd voor haar concept. Er zijn veelbelovende gesprekken gaande met organisatoren van muziekevenementen in binnen- en buitenland.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK