RDM wordt Innovation District

Nieuws | de redactie
20 november 2015 | Bedrijven en kennisinstellingen hebben zich op de RDM Campus verenigd in de grootste innovatiewerkplaats van Europa. Het Rotterdam Innovation District gaat de sterk groeiende innovatieve maakindustrie in het gebied samenbrengen.

Tijdens het Innovation Festival 2015 hebben Havenbedrijf Rotterdam N.V en de gemeente het startschot gegeven voor het Innovation District. Onder meer ontwerper Daan Roosegaarde, die zelf naar Rotterdam verhuisde met zijn bedrijf, was daarbij aanwezig. “Ik wil zitten waar de maakindustrie zit, waar mensen dromen hebben en waar cross-overs ontstaan, ” vertelde Roosegaarde.

Ruimte voor de maakindustrie

Innovation Districts zijn gebieden waar vooruitstrevende instellingen en bedrijven clusteren en zich verbinden met start-ups, bedrijfsincubators en bedrijfsversnellers. Dat is precies wat er in het Rotterdam Innovation District gebeurt: door de verschuiving van de havenindustrie naar het westen is in RDM Rotterdam en Merwe-Vierhavens ruimte ontstaan voor een sterk groeiend innovatie-ecosysteem voor de maakindustrie.

RDM Rotterdam huisvest onder meer het Albeda College en Hogeschool Rotterdam, en er wordt in samengewerkt met TU Delft en Yes!Delft. Samen met het bedrijfsleven en studenten zoeken kennisinstellingen naar duurzame oplossingen voor bouwen, mobiliteit en energie.

Merwe-Vierhavens (M4H) is momenteel een experimenteel woon-werkgebied voor pioniers in de clusters medische technologie, food en cleantech. Hier worden vernieuwende producten bedacht en gemaakt. Met de aanwezigheid van het Erasmus Center of Entrepreneurship (ECE) profileert ook de Erasmus Universiteit zich sterk in dit gebied.

De bloei van de nieuwe economie

Enkele aansprekende voorbeelden van het Rotterdam Innovation District zijn incubators als SuGuClub en Erasmus Center of Entrepreneurship. Maar ook unieke proeftuinen, zoals het Lab op straat en Aqua Dock. Een bedrijf als Ampelman is begonnen als start-up in het RDM Innovation Dock en nu een speler van wereldformaat.

Het Innovation District gaat ruimte bieden aan ondernemers en investeerders, zodat zij een bijdrage kunnen leveren aan de bloei van de nieuwe economie die op RDM moet gaan ontstaan. Daarbij speelt ook de harde infrastructuur waarin het is ingebed een niet onbelangrijke rol. “Bedrijven staan hier voortdurend digitaal en fysiek in contact met de wereld”, aldus wethouder Adriaan Visser (financiën, organisatie, haven, binnenstad en sport).


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK