Westerveld gaat UvA democratiseren

Nieuws | de redactie
19 november 2015 | LSVb-coryfee Lisa Westerveld wordt de voorzitter van de negenkoppige commissie Democratisering en Decentralisering van de UvA. AOb-woordvoerder Westerveld moet met hen voorstellen ontwikkelen voor een betere bestuursstructuur en nieuwe vormen van democratie aan de UvA.

De opdracht van de nieuwe commissie is breed. Ze moet voorstellen ontwikkelen voor een betere organisatie- en bestuursstructuur, maar ook zoeken naar nieuwe vormen van zeggenschap en inspraak. Afgesproken is dat de voorstellen via een raadpleging worden voorgelegd aan iedereen die studeert of werkt aan de UvA. Er is speciale aandacht voor diversiteit in deze commissie. Er is gezocht naar een brede commissie waarin zowel interne en externe kandidaten zitting hebben en waarin de verschillende relevante expertisegebieden aanwezig zijn.

Hoogleraren van buiten Amsterdam

Naast de oud-studentenleidster Westerveld worden Loe Sprengers (advocaat en oud-hoogleraar in Leiden), Gloria Wekker (emeritus UU-hoogleraar gender studies), Herman van den Bosch (OU-hoogleraar managementwetenschappen), Mathieu Weggeman (TU/e-hoogleraar organisatiekunde en organisatieadviseur) als externe deskundigen voorgedragen. Geen enkele UvA-geleerde dus.

Rob Hagendijk (onderzoeker), Pieter Pekelharing (docent), Kyah Smaal (studenten ASVA-bestuurder) en Eva Groen-Reijman (docent-promovendus) kennen als interne kandidaten de UvA meer van binnenuit. Opvallend is dat er niemand vanuit de grote zuster van de universiteit mee denkt. De HvA lijkt niet te bestaan in dit proces van doordenking van de democratisering en verdieping van zeggenschap en is blijkbaar ook geen bron van inspiratie.

In het Kamerdebat over het Maagdenhuis-protest werd al duidelijk, dat men in Den Haag aandachtig uitkijkt naar de uitkomsten van deze commissie. Mohamed Mohandis (PvdA) sprak zelfs hoge verwachtingen uit ten aanzien van de impact op de benoeming van bestuurders. “Bij het benoemen van bestuurders kan bijvoorbeeld een student-lid vanuit de medezeggenschap of op voordracht zitting nemen in een sollicitatieprocedure. Er zijn verschillende manieren denkbaar. Ik vind het nog belangrijker dat er op de UvA commissies aan de slag gaan om te bekijken wat er mogelijk is. Laat die commissies hun werk doen. Er komen ongetwijfeld punten uit die we mooi vinden.”

Bobotrucs ontzenuwen

Lisa Westerveld is momenteel woordvoerder bij de AOb en heeft vanuit haar ervaring op het gebied van medezeggenschap, studenteninspraak en HO-beleid  heel wat pregnante  artikelen op ScienceGuide geschreven. Zo schreef zij rond het rumoer van Bunge- en Maagdenhuis een handleiding voor wakkere studenten om vaak gehanteerde bobotrucs hen de mond te snoeren te leren ontzenuwen.

Ook van haar hand verscheen het artikel over het belang van goede medezeggenschap en wat succesvolle manieren zijn om daarin te investeren vanuit instellingen. Het belang van goed werkende opleidingscommissies onderstreepte zij daarbij. En zulke aandacht voor inspraak is zinvol, want die heeft in haar ogen “in de praktijk veelal  nauwelijks iets te zeggen.” Ook fulmineerde Westerveld in een opiniestuk tegen het rendementsdenken van de VVD en de retoriek en realiteit van ‘perverse prikkels’ in de HO-bekostiging. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK