Robots van Europa bijeen
Tijdens het EU-voorzitterschap is ons land gastheer van vele bijeenkomsten om de samenwerking van Europese landen impulsen te geven. Dezer dagen komen zo’n honderd experts en beslissers uit wetenschap en industrie naar de UTwente voor de uitwerking van de roadmap van SPARC, de publiek-private samenwerking in robotica in Europa. Prof. Stefano Stramigioli, die aan de UT het LEO Center of Service Robotics leidt, heeft dit in gang gezet.
Roadmaps voor keuzes
SPARC is de publiek-private samenwerking van de Europese Commissie met euRobotics AISBL, het netwerk waarin industrie en onderzoeksinstellingen verenigd zijn. Stramigioli treedt daarin op als Vice President Research. De Europese roboticaplannen worden binnen het verband van SPARC uitgewerkt en ingevuld in roadmaps, om daarmee de keuzen te kunnen maken voor de financiering van onderzoek en ontwikkeling door de EU. Stramigioli onderstreept, dat “Europa een sterk potentieel heeft in robotica en leidend kan worden in verschillende toepassingsgebieden. De manier waarop we in Europa onze samenwerking vormgeven is uniek te noemen.”
Tijdens de bijeenkomst zal in ‘topical groups’ de toekomst van de Europese robotica geanalyseerd worden. Aan de orde komen daarin themata als de gezondheidszorg – van chirurgische robots tot robotpakken voor revalidatie en de thuistoepassingen op dit terrein, zoals assistive living en toepassing in de infrastructuur, als bij inspectie en monitoring.
De Twentse onderzoeksgroep van Stramigioli gaat in dit verband een nieuw programma leiden waarin een robot wordt ontwikkeld voor het nemen van een biopsie, bijvoorbeeld voor het opsporen van kanker. Deze techniek zal de precisie en effectiviteit van een biopsie drastisch doen toenemen, is de verwachting. De robot wordt daarbij gestuurd door technieken als MRI en ultrageluid. In samenwerking met ziekenhuizen gaan de onderzoekers onder meer kijken naar de diagnostiek van borstkanker en spierziekten. Daarvoor werken ze samen met de universiteiten van Verona en Wenen, met de ziekenhuizen Radboudumc en Ziekenhuisgroep Twente, met robotbouwer KUKA en Siemens.