Topdocent in China

Nieuws | de redactie
7 maart 2016 | Loes Damhof is bekroond als Docent van het Jaar. De Hanze-lerares schreef al in 2006 voor ScienceGuide over haar avonturen als docent in Quanzhou. Daar in China gaf zij Engels aan de Yang En University en “kwam terug omdat China en de Chinese studenten mijn hart hebben gestolen.”

U leest hier haar bijdrage van destijds over haar ervaringen en de veranderingen die zij meebeleefde in haar jaren in China.

Hier wordt groot gedacht

“Sinds augustus 2004 werk ik -een afgestudeerd Neerlandica- als lerares Engels aan een universiteit in Quanzhou,  China. Yang En University (kortweg YEU) was de eerste privé universiteit in China, officieel geopend in 1995, even buiten Quanzhou in de provincie Fujian. Gelegen tussen de bergen en aan meer, laat de eerste aanblik van de campus een spectaculaire indruk achter: een oppervlakte ter grootte van een middelgroot dorp, ‘volgebouwd’ met roze-roodgetinte blokkendozen.

Hier wordt groot gedacht, denk je, wanneer je de campus oprijdt. Wie even verder kijkt, ziet dan ook het China als ontwikkelingsland: koeien en kippen door de straten, armoedige hutjes net buiten de rand en halflege, vervallen klaslokalen. Een buitengewone plek voor een buitengewone school. Ik kwam hier om ervaring op te doen in het onderwijs en om de ontwikkeling van een fascinerend land als China van dichtbij mee te maken.

Weer thuis

Ik kwam terug omdat China en de Chinese studenten mijn hart hebben gestolen. Na een turbulente vakantie in Nederland en de Filippijnen, ben ik dus sinds 1 september weer thuis! De eerste lessen zijn alweer begonnen, de nieuwe lichting buitenlandse leraren is alweer gearriveerd, en de studenten zijn alweer overwerkt. Want het is hard studeren hier. Dit jaar telt YEU 13000 studenten, een aantal dat hoog lijkt, maar in China is niks teveel of te hoog!

Gelukkig zijn er een aantal zeer positieve veranderingen te noemen. Bestonden de klassen vorig jaar nog uit 100 studenten, dit jaar is men wijzer en zijn ze gehalveerd. 50 is nog steeds veel, maar veel beter te behappen. Het vak dat ik geef – Speaking and Listening – is gereduceerd tot ‘Speaking’. Waarom? Ondanks dat Chinese studenten al 6 tot 7 jaar Engels achter de kiezen hebben in het middelbaar onderwijs, ontbreekt het hen aan ‘speaking skills’ nog deerlijk. Een andere reden, is dat men bang is de Chinese leraren voor het hoofd te stoten.

‘Listening’ bereidt de studenten onder andere voor op een van de belangrijkste examens in hun universitaire loopbaan: de College English Test, band 4 en band 6. Een nationaal, plenair afgenomen examen, waar iedereen al weken van tevoren buikpijn van heeft. Extra belangrijk gezien China’s  huidige en toekomstige positie op de wereldmarkt. Een examen waarbij de Chinese leraren hun expertise kunnen laten gelden, niet wij. 

Paradepaardjes

Onze taak is het creëren van een open deur naar een wellicht internationale carriére, of een betere arbeidsmarktpositie. Want dat is de belangrijkste focus hier. Yang En bestaat uit een lagere school, een middelbare school en een universiteit, maar bovenal is het een tweetalige ‘businessschool’. Tweetalig, want naast de verplichte vakken Engels in de eerste twee jaar, worden tevens alle specialisatievakken gedoceerd in het Engels door buitenlandse leraren.

Dat zijn er 51 in totaal van 13 verschillende nationaliteiten. De paradepaardjes van YEU, een gegeven dat overal gebruikt wordt om de nieuwe lichting ouders over te halen hun kinderen hierheen te sturen. De specialisaties zijn erg business-georiënteerd: internationale handel, accounting, economie, financiën, marketing en Engels. Je kunt je voorstellen hoe moeilijk het is om marketing te doceren in een taal die de meeste studenten niet of nauwelijks beheersen… Maar gelukkig wordt de moeite toch gewaardeerd: aanstaande zaterdag. 10 september worden we in de watten gelegd, want dan is het Teachers Day!”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK