Big data is alfa-uitdaging

De discussie die hij voerde met experts van Siemens AG, de Hanzehogeschool en SURF draaide om de uitdagingen en kansen die big data bieden. Schäfer benadrukte daarin onder meer de behoefte aan opleiding en educatie. In de arbeidsmarkt is nu al een grote vraag naar werknemers met vaardigheden op het gebied van data-analyse en die vraag neemt in hoog tempo toe. Niet alleen in het bedrijfsleven met een technische achtergrond, maar juist ook in ‘gamma-sectoren’ als publieke diensten.
Trainen in datawijsheid
Die snelle vraag en toenemende tekorten zijn volgens de man van de Utrecht Data School net op te vangen door datapraktijken als een bèta-vak te beschouwen. Die beperking werd door de andere sprekers eveneens als een gevaarlijke versimpeling aangetipt. Juist geesteswetenschappers zullen op dit terrein een cruciale bijdrage aan de kenniseconomie kunnen en moeten leveren, zei Schäfer. Zij zijn bekend met culturele complexiteit en zijn gewend om technologie kritisch te benaderen.
Deze inzichten vanuit de geesteswetenschappen zijn van steeds groter belang naarmate meer gegevens van personen en alledaagse activiteiten vertaald worden naar data en uiteindelijk algoritmen die deze data analyseren. De Utrecht Data School levert hier al een belangrijke bijdrage door studenten op te leiden in datapraktijken, maar ook door ambtenaren te trainen in datawijsheid. Er is op dit terrein een grote ontwikkeling in gang naar zowel toepassingen vanuit onder meer het HBO als naar ‘levenlangleren’ activiteiten, waarin mensen in complexe, datarijke organisaties bijgespijkerd worden.
Meest Gelezen
Bekostiging per student in het hbo en wo gaat dalen
NS onderzoekt financiële prikkels om studenten uit de spits te weren
VVD ruilt kennisgeld Groeifonds in voor fossiel belastingvoordeel
‘Kennis van zwaktes ChatGPT helpt voorkomen van fraude bij schrijfopdrachten’
‘Universiteiten zijn niet chique door achteraf te klagen over afgesloten cao’
