Big data is alfa-uitdaging

Nieuws | de redactie
4 mei 2016 | Big data zijn een vraagstuk dat veel meer raakt dan de tech en IT sectoren. Op de Wissenstag tijdens de Hannover Messe zette dr. Mirko Tobias Schäfer, hoofdonderzoeker van de Utrecht Data School, uiteen hoezeer ook de geesteswetenschappen hier wezenlijk blijken.

De discussie die hij voerde met experts van Siemens AG, de Hanzehogeschool  en SURF draaide om de uitdagingen en kansen die big data bieden. Schäfer benadrukte daarin onder meer de behoefte aan opleiding en educatie. In de arbeidsmarkt is nu al een grote vraag naar werknemers met vaardigheden op het gebied van data-analyse en die vraag neemt in hoog tempo toe. Niet alleen in het bedrijfsleven met een technische achtergrond, maar juist ook in ‘gamma-sectoren’ als publieke diensten.

Trainen in datawijsheid

Die snelle vraag en toenemende tekorten zijn volgens de man van de Utrecht Data School net op te vangen door datapraktijken als een bèta-vak te beschouwen. Die beperking werd door de andere sprekers eveneens als een gevaarlijke versimpeling aangetipt. Juist geesteswetenschappers zullen op dit terrein een cruciale bijdrage aan de kenniseconomie kunnen en moeten leveren, zei Schäfer. Zij zijn bekend met culturele complexiteit en zijn gewend om technologie kritisch te benaderen.

Deze inzichten vanuit de geesteswetenschappen zijn van steeds groter belang naarmate meer gegevens van personen en alledaagse activiteiten vertaald worden naar data en uiteindelijk algoritmen die deze data analyseren. De Utrecht Data School levert hier al een belangrijke bijdrage door studenten op te leiden in datapraktijken, maar ook door ambtenaren te trainen in datawijsheid. Er is op dit terrein een grote ontwikkeling in gang naar zowel toepassingen vanuit onder meer het HBO als naar ‘levenlangleren’ activiteiten, waarin mensen in complexe, datarijke organisaties bijgespijkerd worden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK