De ethiek van zorg en techniek

Nieuws | de redactie
13 mei 2016 | Technologische ontwikkelingen hebben veel impact in het werken in de gezondheidszorg. Het nieuwe Inholland Health & Technology Centre dat woensdag werd gelanceerd gaat onderzoek doen naar de brede ethische en maatschappelijke vraagstukken hierachter.

Het IHTC is ontstaan vanuit de Inholland-domeinen Techniek, Ontwerpen en Informatica (TOI) en Gezondheid, Sport en Welzijn (GSW) op het profilerende thema: De Gezonde Samenleving. Het toepassen van technologie in de zorg, met name op het gebied van eHealth, is een nog redelijk onontgonnen terrein met veel potentieel.

Grote vraagstukken

Op het vlak van onderzoek valt er enorm veel te ontdekken en te leren; veel van deze kennis moet nog een plek krijgen in het onderwijs. Ook in de praktijk liggen nog grote vraagstukken met betrekking tot adoptie, implementatie maar ook ethische vraagstukken, zoals privacy en vervangbaarheid van mensen door technologie.

Het IHTC is opgericht om de cross-over te maken tussen de expertises vanuit genoemde domeinen, en faciliteert verbinding en samenwerking tussen de verschillende opleidingen en disciplines van de hogeschool, maar ook tussen de hogeschool en het werkveld en onderzoeksinstellingen.

Stappen in praktijkgericht onderzoek

Inholland zet meer stappen op het gebied van de gezondheidszorg. Recent stapte het al in de Medical Delta waarin hogescholen en universiteiten samenwerken om het praktijkonderzoek in life sciences en gezondheid te verbeteren. “HBO-instellingen zijn leidend in de Living Labs die een implementatiesnelweg voor nieuwe zorgbenaderingen vormen,” zei directeur Roel Kamerling daarover. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK