Nieuwe bruggen bouwen na Brexit

Nieuws | de redactie
27 juni 2016 | “De Brexit laat helaas zien waar populisme toe in staat is.” Collegevoorzitter Martin Paul (Universiteit Maastricht) betreurt de uitkomst van het Britse referendum. Hij voorziet grote veranderingen voor universiteiten. “Ik vrees dat ons gedeelde Europees academische landschap bedreigd wordt.”

In een column op Times Higher Education laat Martin Paul zich uit over de ontwikkelingen in Groot-Brittannië van afgelopen week. De Brexit zou volgens de collegevoorzitter kunnen leiden tot een ‘domino-effect’ in Europa. “De Euroscepsis groeit, in Frankrijk, Nederland en zelfs meer en meer in Duitsland. Bij Europa-kritische politici klinkt de roep om vergelijkbare referenda in Europa.”

Kwetsbaar academic powerhouse

Volgens Paul kunnen deze ontwikkelingen Europa verzwakken, niet alleen als economische macht, maar ook als ‘academic powerhouse’. “Als we het gedeelde Europese academische ecosysteem loslaten kunnen we niet langer op elkaars kracht bouwen. Als we simpelweg teruggeworpen worden op onze nationale politiek, wordt het veel moeilijker om zichtbaar te zijn als universiteiten.”

In het licht van de sterke groei van universiteiten van hoge kwaliteit in China, waarschuwt de Maastrichtse collegevoorzitter voor een mogelijke braindrain. Paul maant Europa daarom vooral op academisch niveau te blijven samenwerken, ongeacht de grenzen. “Voor tientallen jaren heeft Europa wetenschappelijke structuren gebouwd die hele groepen landen succesvol laat samenwerken.”

Blijven samenwerken

Nu de Britten gekozen hebben voor een Brexit hoopt Paul dat Groot-Brittannië die academische samenwerking in Europa niettemin blijft nastreven. “De Britse eilanden blijven daar, slechtse enkele kilometers van de kust van Frankrijk en wat de Euro-critici ook zeggen, Europa en het Verenigd Koninkrijk zullen met elkaar blijven samenwerken. Ja, er zijn wat bruggen neergehaald met de Brexit, maar het is onze taak als universiteiten om nieuwe te bouwen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK