Koepels beantwoorden vragen over Turkije

Nieuws | de redactie
3 augustus 2016 | Universiteiten en hogescholen krijgen veel vragen van docenten en studenten over de situatie in Turkije en de gevolgen voor het onderwijs. Dit zijn bijvoorbeeld vragen van uitwisselingsstudenten van het Erasmus+ programma of docenten die op uitwisseling gaan in het nieuwe studiejaar.

EP-Nuffic, de VSNU en de Vereniging Hogescholen hebben daarom gezamenlijk een lijst opgesteld van de meest gestelde vragen en de antwoorden daarop gegeven. Hoewel de situatie nog steeds veranderlijk is, proberen zij op basis van officiële bronnen de informatie zo goed mogelijk up to date te houden.

Gesloten instituten

Voor universiteiten en hogescholen en hun studenten en medewerkers kan de situatie in Turkije grote gevolgen hebben. Zo zien instellingen hun partner-instituten in het land gesloten worden. De meeste universiteiten en hogescholen hebben een speciaal informatienummer ingesteld om bezorgde studenten en onderzoekers van dienst te zijn. Nu het zomer is, lijkt het daar nog geen storm te lopen, maar verwacht wordt dat daar in september verandering in komt.

EP Nuffic heeft lijst met Frequently Asked Questions (FAQ) over de situatie in Turkije opgesteld. De FAQ is hier te vinden op de website van EP Nuffic. Zodra nieuwe informatie beschikbaar is, zal de vragenlijst worden aangepast. De FAQ is ook in het Engels beschikbaar. In de vragenlijst wordt onder meer ingegaan op de effecten van de uitwisseling in het kader van bijvoorbeeld het Eramus+ programma.

Informatie vanuit Neso Turkije

Een klein jaar geleden opende het Netherlands Education Support Office (Neso) Turkije haar deuren. EP Nuffic zag in Turkije een groeiende economie waarvoor het Nederlands hoger onderwijs veel belangstelling kende. Op dit moment hebben de ontwikkelingen in Turkije nog geen invloed op de werkzaamheden bij Neso Turkije, zo meldt EP Nuffic. Het kantoor in Istanbul speelt een belangrijke rol in de informatievoorziening over de situatie.

Vorige week spraken de Vereniging Hogescholen en VSNU al hun afschuw uit over de massale ontslagen bij universiteiten, scholen en het ministerie van onderwijs naar aanleiding van de mislukte couppoging in Turkije.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK