Amsterdam knooppunt data science

Nieuws | de redactie
1 november 2016 | Netwerkorganisatie Amsterdam Data Science (ADS) en Elsevier gaan samenwerken in het stimuleren van onderwijs in onderzoek gedreven door data. Er komen verschillende projecten om wetenschappers te helpen bij het delen van data en het gebruiken van nieuwe technologieën.

Locoburgemeester Kajsa Ollongren noemt de samenwerking tussen Elsevier en ADS geweldig nieuws voor Amsterdam. “Het helpt ons om de stad verder te ontwikkelen als data science-hub en om internationaal tech-talent aan te trekken.”

Meer data dan ooit

ADS en Elsevier zullen op verschillende vlakken samenwerken, waaronder onderzoek en ontwikkeling, de gezamenlijke promotie van Amsterdam als centrum voor data science, en het ontwikkelen van data science-talent. Dit is het eerste langdurige samenwerkingsakkoord van ADS, een initiatief van de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit, de Hogeschool van Amsterdam en het Centrum Wiskunde & Informatica.

“Bedrijven en de samenleving als geheel genereren en bewaren meer data dan ooit,” zei professor Marcel Worring, directeur van het Instituut voor Informatica (IVI) aan de Universiteit van Amsterdam. “De meest gestelde vragen gaan over hoe men die data kan vinden, hoe daaruit nieuwe inzichten te krijgen zijn en hoe op basis daarvan beter gefundeerde beslissingen kunnen worden genomen. Maar ook over hoe we data kunnen reproduceren, hoe we semantische technologieën kunnen gebruiken en hoe we een veilige omgeving creëren om data te delen.”

Een antwoord vinden op deze vragen, vereist volgens Worring samenwerking tussen kennisinstellingen, het bedrijfsleven en de maatschappij. “ADS bundelt deze krachten. Onze partner Elsevier heeft bewezen dat het sterk is in het ontwikkelen en toepassen van technologie om data te analyseren, het faciliteren van delen en hergebruiken van data en het verbeteren van de samenwerking tussen wetenschappers.”

Volgende generatie datawetenschappers opleiden

Uitgeverij Elsevier heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam en dus is het volgens Michiel Kolman, Senior Vice President Global Academic Relations, een prachtige kans om in Amsterdam deze samenwerking aan te gaan. “Behalve onze bijdrage aan de doelstellingen van ADS kijken we ernaar uit om kennis uit te wisselen met de bedrijven en kennisinstituten in HET ADS’ netwerk. Data science stimuleren vereist samenwerking met verschillende partijen.”

Inmiddels zijn de eerste projecten in de samenwerking al van start gegaan. Zo worden nieuwe methodes en infrastructuur ontwikkeld voor het delen van data voor wetenschappelijke experimenten die ervoor zorgt dat data beter hergebruikt kan worden op een veilige en betrouwbare manier.

ADS en Elsevier hebben bovendien afgesproken een programma te ontwikkelen om masterstudenten en postdocs werkervaring te laten opdoen bij Elsevier, en om professionals van Elsevier te betrekken bij de opleiding van de volgende generatie datawetenschappers.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK