Internationaliseren bij de buren
Het Cross Border Talent Programme is tot stand gekomen door een Europese INTERREG-subsidie van €2 miljoen en is bedoeld om de samenwerking in de grensregio Nederland en Duitsland een boost te geven. In het programma kunnen geselecteerde studenten in de afstudeerfase van een commerciële of technische opleiding hun afstudeeronderzoek en opvolgend een traineeship doen bij een bedrijf in de regio.
Handel in de Euregio bevorderen
De studenten krijgen daarmee de kans hun onderzoeksplan ook daadwerkelijk uit te voeren. Dit alles onder begeleiding van Duitse en/of Nederlandse professionals en schoolcoaches vanuit de samenwerkende partijen. Naast Saxion en de twee universiteiten in Duitsland wordt het programma ondersteund door VNO-NCW Midden en de werkgeversorganisaties in Emsland en Grafschaft Bentheim.
Deze grensoverschrijdende samenwerking is een belangrijke pijler om de Euregionale handel en innovatie te bevorderen. Saxion is als onderwijsinstelling voortdurend in gesprek met partners, bedrijven en organisaties om internationalisering, onderzoek, handel en innovatie verder vorm te geven.
Het verbinden van Nederlandse en Duitse bedrijven door de inzet van jong hoogopgeleid talent draagt bovendien bij aan het behoud van dit talent voor de Euregio. Een win-winsituatie voor alle berokkenen. Het Europese subsidieprogramma INTERREG erkent dit en steunt daarom het Cross Border Talent Programme.
Voortzetting van Export Development Programme
De initiatiefnemers van het project zijn lector Louise van Weerden en projectleider Sascha Leuftink van het Saxion Export Center van de academie Marketing & International Management. “Met het Cross Border Talent Programme borduren we voort op ervaringen met een in 2015 afgerond Export Development Programme.”
“In het kader daarvan werden 50 Saxion-studenten gematcht met mkb-bedrijven in Oost-Nederland die een internationale ambitie hebben, in veel gevallen gericht op Duitsland. Vandaar het idee om ons deze keer specifiek te richten op de Euregio. Doel is om samen met partners en bedrijven 80 trajecten te begeleiden in 4 jaar, verspreid over de Euregio. De eerste aanvragen zijn al binnen.”