Wie zit er achter RogueNASA?

Nieuws | de redactie
26 april 2017 | Als het aan Donald Trump ligt, gaan onderzoeksinstituten als het Environmental Protection Agency zware tijden tegemoet. Op sociale media heeft zich verzet ontpopt onder de vlag van alternatieve Twitter-accounts als @ActualEPAFacts en @RogueNASA. Maar zitten daar daadwerkelijk medewerkers van NASA en EPA achter?

Afgelopen weekend werden overal in de wereld Marches for Science georganiseerd. Ook Nederland deed mee. De oorsprong van deze wereldwijde beweging ligt in de Verenigde Staten. Daar zorgt Donald Trump sinds zijn inauguratie als president voor flink wat onrust in de academische wereld. In onder meer Washington kwamen daarom duizenden mensen op de been.

De internationale oproer volgt op de uitlatingen van Donald Trump op het gebied van klimaatverandering en de aangekondigde bezuinigingen bij nationale onderzoeksinstituten als de National Science Foundation (NSF), de Environmental Protection Agency (EPA) en de National Institutes for Health (NIH). Bij de EPA is inmiddels uitgesproken klimaatscepticus Scott Pruitt aangesteld.

Lees verder hoe de Europese Unie in wil spelen op de zware tijden voor de Amerikaanse wetenschap.

De maatregelen van de administratie van Trump brengen mensen fysiek op de been, maar ook online is er verzet. Toen Trump begin dit jaar aankondigde flink te gaan saneren bij de nationale onderzoekinstituten, doken er in korte tijd een hele hoop alternatieve Twitter-accounts op met welluidende namen als @RogueNASA, @ActualEPAFacts en @Alt_NIH.

Op de Twitter-accounts worden voornamelijk kritieken op het beleid van Donald Trump geplaatst. Artikelen met kritische beschouwingen, beelden van de March for Science en strijdbare teksten in verdediging van de onafhankelijke wetenschap. De accounts verzamelden in korte tijd grote hoeveelheden volgers variërend van een kleine 200.000 tot bijna een miljoen.

Wie zit er achter?

Nu is al langer de vraag of het hier echt ‘rogue’-accounts betreft, wat zoveel betekent dat er daadwerkelijk medewerkers van de betreffende instituten achter de knoppen zitten. Tot op heden is daar weinig over duidelijk. Begin dit jaar schreef Forbes al over wat voor overheidscontrole op sociale media zou betekenen als het hier inderdaad accounts beheert door dissidente werknemers betreft. Ook Vice stelde al terecht de vraag dat de accounts geverifieerd moeten worden, wil er echt kracht van uit gaan.

Die verificatie is er tot op heden niet gekomen. Dat lijkt verklaarbaar, gezien de heksenjacht die Trump lijkt te voeren om achter de personen achter kritische Twitter-accounts zoals @ALT_uscis. Als de mensen achter de dissidente accounts al werkzaam zijn voor de overheidsinstanties, dan zullen ze geneigd zijn voorzichtig te zijn met hun online identiteit.

Wetenschappers die niet direct verbonden zijn aan een nationaal onderzoekinstituut in de Verenigde Staten kunnen met een iets geruster hart hun ongenoegen uiten over de koers van Trump. Toch is protest niet voor iedereen zonder gevaar. Onderzoekers van Neumayer-Station op Antarctica trotseerden de barre kou op de Zuidpool om hun steun voor de March voor Science uit te spreken. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK