Groningen en Tianjin samen in healthy ageing

Nieuws | de redactie
4 mei 2017 | Groningen heeft al 32 jaar een stedenband met Tianjin, een stad met 11 miljoen inwoners aan de oostkust van China. Maar wat gebeurt daar precies mee?. De Hanzehogeschool geeft daar nu met partners in het Chinese hoger onderwijs handen en voeten aan.

“In China zijn universiteiten en bedrijfsleven nog heel erg gescheiden werelden”, vertelt Hanze-bestuurslid Rob Verhofstad. Hij reisde onlangs met een Groningse delegatie naar Tianjin. “Bedrijven hebben R&D-afdelingen, universiteiten doen fundamenteel onderzoek, maar het praktijkgericht onderzoek dat wij als hogescholen doen, staat daar nog in de kinderschoenen.”

Vergelijkbare problematiek

Omdat de Hanzehogeschool het thema healthy ageing als één van de speerpunten in haar onderzoeksagenda heeft staan, is het volgens Verhofstad logisch dat op dat punt de samenwerking wordt gezocht. “Mede Door de eenkindpolitiek die China tot voor kort voerde heeft het land te maken met een enorme vergrijzing. De bevolkingspiramide is echt heel erg veranderd. Het thema gezondheid is dus voor hen – net als voor ons – heel erg belangrijk.”

Verhofstad is op bezoek geweest in Wuqing, een voorstad van Tianjin. “Er is daar een enorme campus en op die campus hebben wij naar analogie van de Health Hub in Roden ook een onderzoeks- en innovatiecentrum geopend. Daar gaan Chinese onderzoekers, samen met Nederlandse onderzoekers en bedrijven aan de slag. Het is een samenwerking met een Chinese University of traditional medicine, waar traditionele Chinese behandelmethoden en moderne geneeskunde naast elkaar gedaan worden.

Het gaat daarbij om praktijkgericht onderzoek, vertelt Verhofstad. “Daar zijn ze in China veel minder mee bekend. Wij kunnen daar heel veel brengen terwijl we er zelf ook veel van leren. Grof gezegd zie je twee bewegingen in China. Ze zijn universiteiten aan het omvormen om ook meer hbo te worden en ze proberen bepaalde mbo-instellingen ook op te krikken tot hbo-niveau. Zo hopen ze antwoord te vinden op de maatschappelijke vragen waar China voor staat.”

Voortbouwen op jarenlange stedenband

Nederland heeft door de nauwe samenwerking van het hoger onderwijs met maatschappelijke partners veel kennis te brengen. Het is niet voor niets dat er binnenkort ook een delegatie van de Vereniging Hogescholen naar China vertrekt. “Tegelijkertijd is het voor ons ook interessant,” zegt Verhofstad. “We zijn nu aan het kijken of we ook met partners in China onze onderzoeksagenda’s samen vorm kunnen geven. Als je daar in samen optrekt kun je veel meer bereiken.”

Volgens Verhofstad is de samenwerking met universiteiten in Tianjin een mooi voorbeeld van hoe een partnergemeente echt iets kan opleveren. “Het is natuurlijk een voordeel dat Groningen als 32 jaar zustergemeente is. Je komt niet zomaar even binnen, dus we bouwen echt wel voort op iets wat zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Ik denk dat we met de samenwerking die we nu starten laten zien dat zo’n partnerschap tussen gemeentes niet alleen maar voor de bühne is maar leidt tot mooie samenwerking op gebied van onderwijs en onderzoek.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK