Dreigt boycot voor Cambridge University Press?

Nieuws | de redactie
21 augustus 2017 | De beslissing van ’s werelds oudste uitgeverij om op verzoek van de Chinese overheid de beschikbaarheid van bepaalde artikelen in China te beperken kan deze een boycot opleveren. In een vandaag gestarte petitie roepen academici Cambridge University Press op om de censuur te staken.

Afgelopen zaterdag werd bekend dat artikelen over onder andere het Tiananmenprotest uit 1989 en de Culturele Revolutie van Mao binnenkort niet meer beschikbaar zijn in China. Meer dan 300 artikelen over deze en andere gevoelige onderwerpen, gepubliceerd in het blad China Quarterly, zijn voortaan niet meer beschikbaar via Cambridge University Press (CUP).

Mindere van twee kwaden

In een verklaring beargumenteert de uitgever dat deze de keuze heeft gemaakt om andere artikelen wel beschikbaar te houden en de zaak te zullen bespreken op de boekenbeurs van Beijing deze week. Daarnaast geeft de uitgever aan niet het enige huis te zijn die dergelijke verzoeken heeft ontvangen. En zegt het de keuze te hebben gemaakt omdat de andere opties: de inhoud van artikelen aanpassen of totale blokkade van materiaal, volgens CUP nog slechter waren.

Deze uitleg ten spijt ontving de uitgever het afgelopen weekend fikse kritiek. Sommigen academici en wereldleiders spreken van een ‘capitulatie’ voor de Chinese censuur en plaatsen de ontwikkeling in een breder scala van maatregelen van de Chinese overheid om de academische vrijheid aan banden te leggen.

Vanochtend startte Christopher Balding, hoogleraar economie aan de Beijing universiteit, een petitie om CUP van gedachte te doen veranderen en eventueel te boycotten. Inmiddels heeft deze enkele honderden ondertekenaars.

UPDATE:

In reactie op de protesten en de petitie heeft Cambridge University Press besloten de artikelen in China Quarterly toch weer te zullen publiceren. De petitie die Christopher Balding startte werd inmiddels door meer dan 600 academici ondertekend. “Dit betekent een duidelijke schending van de academische vrijheid zowel in als buiten China,” stelde ondertekenaar James Millward (Georgetown University) tegen The Guardian


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK