HU mag hbo-docent zonder master ontslaan

de redactie
26 oktober 2017 | De rechter stelt de Hogeschool Utrecht in het gelijk omdat deze een docent wil ontslaan die niet wil voldoen aan de eis om tenminste een masterdiploma te halen. De HU vindt dit een terechte eis gezien de prestatieafspraken die gemaakt zijn tussen OCW en de Vereniging Hogescholen in 2011.

Een medewerker van de Hogeschool Utrecht mag volgens de rechter ontslagen worden omdat deze docent geen masterdiploma wil of kan halen. De HU stelt tegen de rechter dat een masterdiploma vereist is omdat dit is afgesproken in de afspraken die de Vereniging Hogescholen met OCW heeft gemaakt, daarin staat dat in 2016 80% van de docenten die voor de klas staan in het hbo in bezit moeten zijn van een masterdiploma. De HU heeft in 2012 de ambitie uitgesproken dat 100% van de docenten een masterdiploma moeten halen.

De desbetreffende docent stelt dat hij door persoonlijke omstandigheden zijn master-diploma waar hij in 2008 mee begonnen is niet heeft kunnen afronden. Desondanks is hij veelvuldig in de gelegenheid gesteld om het masterdiploma te halen. Zo kreeg hij vrijstelling van andere werkzaamheden binnen de hogescholen. Tot op heden heeft de docent geen diploma behaald. De docent stelt dat hij niet gebonden is aan de afspraak die de HU in Vereniging Hogescholen-verband heeft gemaakt met het ministerie van OCW.

Geen afstudeerbegeleider 

Op 6 oktober 2014 heeft de HU een managementcontract gesloten met de Faculteit Economie & Management waar de docent werkt. Hierin is afgesproken dat 100% van alle docenten een mastergraad moet hebben.

De Kantonrechter is het eens met de Hogeschool Utrecht dat vanwege de afspraken met het ministerie over docenten met een masterdiploma de desbetreffende docent daarom ook geen examinator mag zijn, geen toetsen mag opstellen en geen afstudeerbegeleider meer mag zijn.

Die uitspraak ook de reden dat hij geen les meer kan geven en geen aanspraak meer kan maken op €4.661,12 bruto salaris per maand. Volgens de rechter is de docent veelvuldig in staat gesteld om zijn masterscriptie alsnog te behalen en mag daarom het arbeidscontract verbroken worden. Wel moet de hogeschool nog ruim €18.000 betalen aan transitiekosten.

U leest hier de hele uitspraak


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK