Nieuwe leden van De Jonge Akademie bekend
Classica Bettina Reitz-Joosse wil internationaal perspectief bieden op promoveren
Voor haar wetenschappelijke carrière studeerde en werkte Reitz-Joosse in verschillende landen en systemen. “Ik ken naast het Nederlandse ook het Duitse, Britse en Amerikaanse systeem.” Die ervaringen wil ze naar eigen zeggen meenemen in de discussies bij De Jonge Akademie De Jonge Akademie (DJA) is een het platform van jonge topwetenschappers van de KNAW. Elk jaar kiest de KNAW tien nieuwe leden die een zittingstermijn van vijf jaar hebben. Naast hun ambassadeursfunctie laat DJA zich met regelmaat uit over beleidskwesties binnen het hoger onderwijs en de wetenschap. . “Ik wil eraan bijdragen dat het Nederlandse beleid in internationaal perspectief wordt geplaatst. Zet jonge onderzoekers uit verschillende landen bij elkaar en kijk wat waar goed werkt, wat niet, en hoe dat je blik op hoe we het zelf doen verandert.”
De kracht van de Nederlands promotie
Als voorbeeld noemt ze de discussie rond beurspromovendi. “Deze discussie lijkt in Nederland vaak nogal verhard. Maar als je naar andere systemen kijkt die al lang met beurzen werken, en met promovendi en wetenschappers uit die landen praat, kun je verder denken. Van welke oplossingen in andere landen kunnen wij leren? Wat zijn gevaren?”
Uit die vergelijking trekt ze alvast een voorzichtige conclusie waar vast nog vaker over gediscussieerd zal worden binnen De Jonge Akademie. “Vanuit een internationaal perspectief zie je ineens ook hoe sterk de concurrentiepositie van Nederland in de wereld op dit moment is, dankzij het 4-jarige, aantrekkelijke promotiestelsel.” Volgens Reitz-Joosse is dat een groot goed. “Weet wat je opgeeft als je ervan afstapt.”
Kracht in diversiteit
Het brede scala aan wetenschapsgebieden dat vertegenwoordigd wordt door De Jonge Akademie trekt Reitz-Joosse in het bijzonder. “DJA zet zich al jaren in voor de wetenschap in haar hele breedte, en die visie deel ik van harte.” Als onderzoeker Latijnse taal en letterkunde ziet ze ook een mogelijkheid om de meerwaarde van haar vakgebied te benadrukken. “Ik zie dit als een kans om nog vaker te laten zien waarom we de geesteswetenschappen ook in de toekomst hard nodig zullen hebben.”
Reitz-Joosse kwam internationaal in het nieuws door onderzoek dat zij met collega Han Lamers (KU Leuven) deed naar een verborgen manifest van het fascistische regime van Mussolini. Destijds zei ze daarover: “De grote interesse en internationale aandacht die we daarvoor kregen bevestigde dat de geesteswetenschappen juist heel maatschappelijk relevant zijn.”
“De KNAW en De Jonge Akademie moeten uitdragen dat de wetenschap heel veel gezichten heeft.” Reitz-Joosse betrekt dat niet alleen op het onderzoek, maar juist breder op de academie. “Iedereen die in Nederland onderzoek doet en iedereen die studenten opleidt – hoogleraren en docenten, mannen en vrouwen, Nederlanders en internationals – zij representeren allemaal de Nederlandse wetenschap. De breedte en diversiteit van de Nederlandse wetenschap maakt haar sterk.”
Zie het persbericht van de KNAW voor de andere nieuwe leden.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap