Acties aangekondigd tegen doelmatigheidskorting

Nieuws | door Frans van Heest
3 mei 2018 | Volgende week dinsdag gaan De Jonge Akademie en #woinactie in gesprek met minister Van Engelshoven in een ultieme poging om de doelmatigheidskorting van tafel te krijgen. Anders volgen in de week van 21 mei acties.

Geïnspireerd door de succesvolle #poinactie, die in een mum van tijd tienduizenden leerkrachten uit het primair onderwijs wist te mobiliseren is UvA-hoogleraar Rens Bod vorig najaar #woinactie gestart. Allereerst door het verzamelen van 5000 handtekeningen van voornamelijk wetenschappelijk personeel voor meer investeringen in het wetenschappelijk onderwijs. Deze handtekeningenactie was ook gericht tegen de hoge werkdruk op de universiteiten.

Eerst nog ludieke acties

#woinactie werd versterkt door de doelmatigheidskorting van €183 mln. die Rutte III aankondigde. Volgens #woinactie heeft de VSNU uitgerekend dat er ondanks de opbrengsten van het leenstelsel daarom tot 2021 nog bezuinigd wordt op het wetenschappelijk onderwijs. #woinactie constateert dat er tot op heden niets is gebeurd en dat deze korting nog niet van tafel is. Daarom worden er nu nog ludieke acties voorbereid, die gevolgd kunnen worden door niet-publieksvriendelijke acties.

Lees ook ‘Een witte staking’

Maar tot het moment dat er tot actie wordt overgegaan is er volgende week dinsdag 8 mei nog een gesprek tussen minister Van Engelshoven, Rens Bod en de voorzitter van de Jonge Akademie, Belle Derks. Ook na dit gesprek van aanstaande dinsdag wil #woinactie in gesprek blijven met de minister over de problemen in het wetenschappelijk onderwijs, maar zo stellen ze in een verklaring. “Het is lastig praten als er tegelijkertijd nog verder bezuinigd wordt op het wo.”

Stormbaan met hindernissen

Daarom wil #woinactie een ultimatum stellen, gevolgd door twee publieksvriendelijke acties. In de week van 21 mei wordt er een brief verstuurd aan de minister met de heldere boodschap: Voor Prinsjesdag moet de doelmatigheidskorting van tafel zijn en moet er een concreet plan liggen voor netto-investeringen in het wo. Dit ultimatum wordt kracht bijgezet door ludieke acties van de studentenbonden LSVb, ISO en de lokale Amsterdamse studentenvakbond ASVA. Zij bouwen onder andere een stormbaan, waar over de vele hindernissen moet worden gesprongen, maar ook worden er pamfletten verspreid. Ook de vakbond FNV heeft zich aangesloten bij deze actie.

Los daarvan vindt er op 22 mei in het centrum van de hoofdstad een Night of Protest plaats op de Oudemanhuispoort, georganiseerd door studenten en medewerkers van de UvA

Als deze acties tot niets leiden en de bezuinigingen niet van tafel gaan komt er in de week van Prinsjesdag een volgend ultimatum. Dan volgt er een actiedag van het wetenschappelijk personeel. Alle wetenschappers en docenten geven die week als het weer meezit een college in de open lucht of op een andere publieke plek. Er wordt gedacht aan treinstations, tram, plein of het café. Daarnaast worden er dan ook publieksonvriendelijke acties gepland, het is nog niet duidelijk hoe die er in de praktijk uit gaan zien.

Bij een eerdere actievergadering van #woinactie is gesuggereerd om de accreditaties van de NVAO te saboteren of om bijvoorbeeld geen onderzoeksvoorstellen van NWO in behandeling te nemen en te beoordelen.

 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK