UvA-CvB haalt uit naar Van Engelshoven: ‘hoe dom kun je zijn?’

Nieuws | door Frans van Heest
9 juni 2018 | De collegevoorzitter Geert ten Dam is boos op de minister en noemt haar ‘dom', wanneer zij zegt dat universiteiten genoeg geld hebben om de werkdruk en overvolle collegezalen op te lossen. Volgens Ten Dam weet de minister niet waar ze het over heeft.

Het broeit weer op de Universiteit van Amsterdam. Gisteren werd er na een demonstratie tegen bezuinigingen en voor meer investeringen, een grasveldje op de campus ontruimd. Tientallen studenten weigerden te vertrekken en wilden daar een nacht kamperen. Volgens de UvA was dat niet mogelijk, omdat in het weekend de jaarlijkse universiteitsdag werd georganiseerd voor alumni. De politie heeft vrijdagavond laat de UvA-campus in de Amsterdamse binnenstad ontruimd, dit tot grote woede van de studenten.

Naar aanleiding van de ontruiming zijn er al Kamervragen aangekondigd door Zihni Özdil (GL) en ook andere Kamerleden hebben zich al uitgesproken over de ontruiming van het tentenkamp. Vandaag reageerde op de universiteitsdag Geert ten Dam op de onrust en de ontruiming. Zij gaf aan volledig achter de studenten te staan die demonstreren tegen de bezuinigingen van OCW, maar het niet kon toestaan dat er overnacht zou worden op de campus.

Klip-en-klaar tegen Den Haag

De UvA-voorzitter zei dat ze ervan baalde wat er die avond ervoor op haar universiteit is gebeurd. “Ik baal natuurlijk als een stekker, want er is erg veel reden om te demonstreren. Ik begreep dat er eerder die dag 500 mensen waren, dat is een veel hogere opkomst dan we eerst hadden gedacht, dat is alleen maar mooi.

Deze week stuurde het CvB nog een open brief aan OCW om meer te investeren, dat is al niet in dank afgenomen, vertelde de voorzitter. “Investeren in onderwijs en onderzoek dat is iets wat echt heel hard nodig is. Als College van Bestuur hebben we dat klip-en-klaar aan Den Haag gemeld. Het zal geen verrassing zijn als ik hier zeg dat dat ons niet in dank is afgenomen. Aan de andere kant: wij zijn ook verantwoordelijk voor de gebouwen en het pand. Vandaag is de Universiteitsdag, dus als het gaat om bezetten en blokkeren dan is het antwoord; nee.”

Tijdens het interview door Room for Discussion zaten ook studenten in de zaal die de avond daarvoor door de politie hardhandig verwijderd werden van de campus. Zij vroegen hoe de voorzitter van de UvA vannacht geslapen had. “Als jullie vragen hoe ik heb geslapen: belabberd, nogmaals ik baal als een stekker. Wij hebben ook niet de behoefte om jullie tot zwijgen te brengen.”

Wij waren de enige universiteit

Vervolgens zei de UvA-voorzitter dat zij recent ook eerdere acties als enige universiteit had gesteund. “Wij hebben de Night of Protest anderhalve week geleden gesteund en onze gebouwen beschikbaar gesteld. Wij waren de enige universiteit die daar actief onze medewerking aan hebben verleend.”

De oud-voorzitter van de Onderwijsraad gaf aan dat dit binnen VSNU-verband niet altijd op veel goedkeuring kan rekenen. “Dat heb ik ook altijd tegen Rens Bod gezegd, de initiatiefnemer van #woinactie: maak gebruik van onze faciliteiten, wij faciliteren. Dat levert geen kleine discussie op binnen de VSNU dat wij dat doen. Ik vind dat dat belangrijk is en daar staan we ook achter. Ik trek wel de grens als er in de nacht gekampeerd wordt op eens terrein, dat kunnen we niet toestaan.”

De collegevoorzitter gaf aan dat er nu gewoon te veel bezuinigd wordt op de geesteswetenschappen. “Wij blijven jullie ondersteunen in de protesten en we zullen zelf ook doen wat we kunnen omdat via onze kanalen klip-en-klaar onder de aandacht te blijven brengen van Den Haag, van de minister en van de vaste Kamercommissie. Want als we als land niet investeren in onderwijs en onderzoek, dan leg je een hypotheek op de toekomst. En op de sociale wetenschappen en de geesteswetenschappen wordt onverantwoord op beknibbeld. Wij kunnen geen ijzer met handen breken, maar wat we kunnen dat doen we.”

Ze weet niet waar ze het over heeft

De minister had in een ander interview onlangs bij Room for Discussion gezegd dat Nederlandse universiteiten voldoende budget hebben om de werkdruk en de volle collegezalen op te kunnen lossen. Van Dam moest zichtbaar haar woede inhouden toen zij gevraagd werd wat zij van die opmerking vond. “Dan stel ik toch voor dat ze hier een tijdje onderwijs komt geven. Hoe zij daarbij komt, dat moet je niet aan mij vragen. Ik geef zelf onderwijs, ik ben het al die jaren blijven doen en ik doe het nu nog steeds. Ik zie gewoon hoe hoog de werkdruk is. Ik denk eigenlijk dat ze niet weet waar ze het over heeft.  Als je zegt: ‘ik zie het niet.’ Dan denk ik: hoe dom kun je zijn?”

Ten Dam wilde nog wel met de minister meegaan wanneer zij zegt dat er niet meer middelen zijn, maar begreep niet waarom zij niet erkende dat er problemen zijn. “Dat zij zegt, ‘ik weet ook niet waar ik de middelen vandaan moet halen?’ Dat zou natuurlijk zomaar kunnen. Maar ook dan moet de minister erkennen, dat er wel degelijk een groot probleem is.”

Prinsjesdag is slechts nog een rituele dans

Geert ten Dam heeft ook weinig hoop dat er op korte termijn nog geld bijkomt. “Zal ik zeggen dat ik het hoop? Maar de voorjaarsnota is geweest, Prinsjesdag is soms nog de rituele dans daaromheen, maar in principe is het geld gewoon al verdeeld. Maar goed als het dit jaar niet is wellicht zijn er mogelijk volgend jaar nieuwe kansen. Ook de minister is gebonden aan een regeerakkoord. Hoe langer deze regering er zit misschien is er dan later wel meer ruimte. Maar het is onze verantwoordelijkheid om te laten horen wat er misgaat.”

Tot slot kreeg de voorzitter van de UvA nog de vraag vanuit de zaal of zij van plan was om haar excuses aan te bieden aan de studenten. “Ik vind dat er geen reden is om onze excuses aan te bieden. Ik vind dat er heel veel redenen zijn om in woord en gebaar de studenten te ondersteunen en dat zullen we ook langs onze kanalen doen. Dat hebben we gedaan en dat zullen we blijven doen. Daar krijgen we op dit moment enorm vanuit Den Haag voor op onze kop. Dan zeg ik: dat zal wel, het is zoals het is.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK