Saxion sorteert voor op internationalisering

Verslag | de redactie
10 september 2018 | Tijdens de opening van het academisch jaar van Saxion roept voorzitter Anka Mulder het bedrijfsleven op om actief de verbinding te zoeken met de hogeschool, zowel op het gebied van onderzoek als onderwijs. "Wat wij samen moeten doen is een interessant aanbod ontwikkelen, ook voor internationale studenten die minder bekend zijn met onze regio."
Anka Mulder en studenten bij jaaropening – Foto: Saxion

De Deventerse schouwburg is afgehuurd en gevuld met studenten, docenten, alumni en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. In de zaal is er plaats vrijgehouden voor de talloze studieverenigingen van de verschillende opleidingen, en samen met het college van bestuur betreden zij aan het begin van de ceremonie het podium. “Dit zijn de studenten die een extra tandje bijzetten, en zij mogen daarvoor bedankt worden,” zegt collegevoorzitter Anka Mulder.

Sprong voorwaarts bij internationalisering

“Als u de media volgt dan weet u vast dat internationalisering op dit moment geen populair thema is binnen het hoger onderwijs.” De vele vragen over de capaciteit van opleidingen en de verengelsing zijn volgens Mulder terecht, maar ze doen geen recht aan de bredere discussie die er gevoerd moet worden. Er is volgens haar een demografisch probleem, dat een tekort op de arbeidsmarkt veroorzaakt. “Daar dient het hoger onderwijs ook rekening mee te houden.”

“Ik heb de afgelopen zes maanden namelijk veel mensen uit het bedrijfsleven gesproken die me vertellen dat ze een enorm tekort hebben aan personeel. Met name in de IT en de techniek zijn er te weinig studenten.” De bedrijven geven aan met liefde Nederlandse afgestudeerden aan te nemen, maar deze zijn simpelweg niet voorhanden. Het aantrekken van buitenlandse studenten is daarvoor een mogelijke oplossing maar komt met een nieuw probleem.

“Dat talent komt niet zomaar. Lang niet iedereen in Spanje, Indonesië of Duitsland weet wat de stedendriehoek is, of kent Twente.” Mulder ziet dus de noodzaak voor een sprong voorwaarts. “Wat wij samen moeten doen is een heel interessant aanbod voor ze ontwikkelen,” volgens haar is dat benodigde aanbod vrij basaal en kan het bedrijfsleven daar zelf ook een rol in spelen. “Dat pakket bestaat uit onderwijs, woonruimte maar bijvoorbeeld ook hulp bij een sollicitatiegesprek of gegarandeerd werk voor de eerste twee jaar na afstuderen.”

Logische schakel tussen kennis en bedrijfsleven

Andere demografische ontwikkelingen krijgen ook aandacht tijdens de jaaropening. “Ik kan mij herinneren dat ik tijdens mijn eerste baan, lerares geschiedenis, allemaal collega’s zag die op hun 55e met pensioen gingen. Mijn pensioengerechtigde leeftijd is 67, misschien wel 68 jaar en dat van de huidige studenten wellicht meer.” Volgens Mulder heeft die ontwikkeling ingrijpende gevolgen voor het hoger onderwijs. “Ik ken geen opleiding die 45 jaar meegaat.”

Om op dit probleem in te spelen gaat Saxion steviger inzetten op leven lang leren. Daartoe heeft Saxion twee jaar geleden de parttime school geopend, waar het mogelijk is om een opleiding, maar ook een enkele of een paar modules te volgen. “Ik ben er zeer trots op dat we nu in september 1350 ingeschrevenen hebben. Wat we van u vragen is om bij ons aan te kloppen als uw medewerker, of team zich verder wil ontwikkelen.”

Mulder wil de banden tussen de hogeschool en de regio verder aantrekken en wees daarbij op die andere poot waar de instelling op rust, het onderzoek. “Het is voor grote bedrijven al best moeilijk om in contact te raken met het onderzoek van universiteiten, maar mijn ervaring leert dat het voor het MKB nog lastiger is.” Het MKB is volgens Mulder bijzonder belangrijk om de lokale economie draaiende te houden. “Eigenlijk zijn wij, de hogescholen, de logische schakel tussen kennis en het MKB.”

Discussie over het binaire stelsel

Even geleden sprak Mulder tijdens een symposium in Amsterdam al over haar gedachten bij het hogeschoolonderzoek. In die lezing stelde ze dat het onderscheid tussen hbo en wo op langere termijn onhoudbaar is. “Wat me verraste is dat ik daar ongelooflijk veel reacties op heb gekregen, vooral van universiteiten, vooral positief. Maar niet alleen, ik heb ook kritiek gekregen naar aanleiding van mijn uitspraken.”

Onderscheid tussen hbo en wo is onhoudbaar

“Wat ik te horen kreeg was dat hogescholen en universiteiten gewoon anders zijn. Maar dat is precies mijn punt, die verschillen moet je gebruiken.” Juist op dat punt constateert Mulder dat er momenteel nog veel te hogen schotten zijn tussen het onderzoek aan universiteiten en hogescholen. “Ik denk dat als je het hele spectrum wilt afdekken, dat er dan iets aan die muren moet gebeuren.”

Geen oproep om het stelsel samen te voegen dus, maar om veel meer samen te werken en af te stemmen. Volgens Mulder wordt er te rigide gedacht over het hoger onderwijsstelsel. “Het doel van een stelsel is niet om het in stand te houden zoals het ooit is bedacht. Als je zo’n stelsel hebt dan moet het de maatschappij dienen. Wij moeten er over nadenken wat goed is voor de student, voor de regio en over wat goed is voor Nederland.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK