No deal-Brexit schadelijk voor Nederlands onderwijs en onderzoek

Nieuws | door Frans van Heest
24 januari 2019 | Buitenlandse Zaken heeft een brief aan de Kamer gestuurd met daarin een overzicht van de problemen die zich kunnen voordoen als er geen Brexit-deal komt met de EU. Ook voor het ministerie van OCW dreigen er problemen te ontstaan.
Banksy does Brexit, foto: Duncann Hull

Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) schrijft aan de Kamer dat zich grote problemen kunnen voordoen voor OCW. “Op de beleidsterreinen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn er diverse grote en minder grote gevolgen als het VK de EU verlaat zonder terugtrekkingsakkoord. Op alle beleidsterreinen van OCW is het VK een belangrijke partner voor Nederland. Samenwerking zal door de Brexit mogelijk moeilijker worden.”

Meest direct gevolgen voor studenten

Het meest urgente probleem gaat zich volgens BZ zich voordoen bij de uitwisseling van studenten. “Het meest direct zijn de gevolgen voor Britse studenten in Nederland en Nederlandse studenten in het VK, bijvoorbeeld op het gebied van collegegeld en studiefinanciering.”

Eerder deze maand heeft BZ daar ook al een brief over naar de Kamer gestuurd. Het ministerie liet toen weten dat de huidige Britse studenten tegen dezelfde voorwaarde hier kunnen studeren, maar dat dit wel gaat veranderen. “Het kabinet is voornemens om ervoor te zorgen dat alle Britse burgers die op de datum van de terugtrekking van het VK uit de EU in Nederland woonachtig zijn, tegen dezelfde voorwaarden kunnen (blijven) studeren als andere EU-burgers. Britse burgers die na de terugtrekking van het VK uit de EU naar Nederland komen en aan een studie beginnen, worden behandeld als derdelanders. Dit kan gevolgen hebben voor het recht op wettelijk collegegeld en studiefinanciering.”

BZ stelt nu dat er voor Nederlandse studenten in het VK niet veel zal veranderen. “Voor Nederlandse studenten in het VK verandert er niets op het gebied van studiefinanciering, maar in de toekomst mogelijk wel voor het collegegeld. Dit valt echter onder de verantwoordelijkheid van het VK.”

Extra aanwas internationale leerlingen

Op het gebied van de wetenschap gaat het vooral over samenwerking tussen universiteiten en het verblijf en de toegang tot de arbeidsmarkt van Nederlandse wetenschappers in het VK en wetenschappers in Nederland, zegt BZ. Het ministerie zegt dat zij zoeken naar een fatsoenlijke oplossing. “Ook Britse wetenschappers in Nederland voor Brexit-datum vallen onder de fatsoenlijke oplossing burgers waardoor zij hun recht op verblijf en werk in Nederland behouden.”

Voor het onderwijsbeleid heeft een no deal-Brexit betrekkelijk geringe gevolgen zegt Buitenlandse Zaken. “Er zijn gevolgen voor docentbevoegdheden voor op dit moment nog niet in Nederland wonende docenten met een kwalificatie uit het VK. Een tweede gevolg dat in beeld is bij OCW is de aanwas van (internationale) leerlingen rondom bijvoorbeeld de vestiging van het EMA in Amsterdam hiervoor is geen aanvullend beleid nodig.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK