DUO bezorgd over invoering basisbeurs

Nieuws | de redactie
10 juni 2022 | Tijdens een werkbezoek van Mark Rutte aan DUO bleek dat de Tweede Kamer veel vraagt van de nieuwe basisbeurs. De medewerkers van DUO maken zich zorgen over de invoering.
Foto Twitter: @MinPres op werkbezoek bij DUO.

In september 2023 moeten studenten weer een basisbeurs krijgen en krijgen studenten die vielen onder het huidige leenstelsel compensatie. In een Kamerdebat over Verantwoordingsdag heeft minister-president Rutte aangegeven dat het een hele uitdaging wordt om onder deze tijdsdruk de nieuwe wet in te voeren.  

‘Oei, de Kamer heeft wel heel veel wensen’ 

In het Kamerdebat ging het ook over de uitvoeringsorganisaties. De premier was een week daarvoor op werkbezoek geweest bij DUO en had daar een duidelijke boodschap meegekregen, zo hield hij de Kamer voor. “Overigens wordt het nog spannend met de hele uitvoering van het leenstelsel en de opvolger daarvan. Want als je met DUO praat, zeggen ze: ‘Oei, dat Kamerdebat. De Kamer heeft wel heel veel wensen.’” 

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

De nieuwsbrief is exclusief toegankelijk voor medewerkers van onze partners.

De minister-president doelt op het debat in maart van dit jaar toen de Kamer nog met een reeks van voorstellen kwam om de groep die in aanmerking komt voor de aanvullende beurs uit te breiden.  

Basisbeurs wordt een testcase 

De nieuwe basisbeurs is volgens de premier een testcase om te kijken of de uitvoeringsorganisaties voldoende flexibel zijn om de wensen van het kabinet en de Kamer door te kunnen voeren. “Kunnen we dat kabinetsvoornemen met de Kamer zo vormgeven dat er niet weer zo veel uitzonderingen bij komen zodat de uitvoering onmogelijk wordt?” 

Een jaar geleden waarschuwde de Auditdienst Rijk er ook al voor dat een nieuw kabinet wellicht onmogelijke wensen zou hebben voor de nieuwe basisbeurs. Toen waarschuwde de dienst dat specifieke wensen vanuit de Kamer wellicht niet uitvoerbaar zouden zijn.  

Aankomende zaterdag demonstreren studenten in Amsterdam voor een hogere basisbeurs en meer compensatie voor de leenstelselgeneratie.. Daarnaast vrezen de studenten dat de rente op de studieschuld gaat stijgen. Deze rente wordt ieder najaar door DUO vastgesteld en is gekoppeld aan de vijfjaarsrente op staatsleningen. Die is in een paar maanden tijd opgelopen van minder dan 0 procent naar bijna 1,4 procent.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK