Koopkrachtmeevaller voor studenten, collegegeld valt lager uit

Nieuws | de redactie
27 augustus 2022 | Een kleine meevaller voor studenten die dreigden honderden euro’s extra aan collegegeld kwijt te zijn voor het collegejaar 2023-2024. Het collegegeld stijgt niet met 220 euro, maar rond de 105 euro, zo heeft het kabinet besloten.
Minister van OCW in de Tweede Kamer.

Ieder jaar wordt rond november de hoogte van het collegegeld vastgesteld. De stijging van het bedrag is gekoppeld aan de inflatie. Aangezien de inflatie rond de 10 procent ligt zou dat een forse stijging betekenen van het collegegeld van ruim 220 euro. Dat zou een stijging zijn die evenveel is als de afgelopen zes jaar samen.

Huidige methode gevoelig voor incidentele pieken

De recente ontwikkelingen tonen aan dat de huidige systematiek van indexering van het wettelijk collegegeld gevoelig is voor incidentele pieken en dalen van inflatie. Deze indexatie vindt momenteel plaats op basis van de procentuele wijziging van de inflatie van de maand april. Op 1 november wordt het collegegeld officieel vastgesteld. De inflatie was afgelopen april 9,6 procent zijn en dat zou een behoorlijke prijsstijging met zich meebrengen van het collegegeld.

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

De wekelijkse nieuwsbrief is nog korte tijd gratis te ontvangen. De voorwaarden vindt u hier.

Met de huidige rekenmethode zou het collegegeld voor het studiejaar 2023-2024 met 220 euro stijgen en uitkomen rond de 2440 euro. Hoe met de nieuwe methode wordt gerekend is nog niet helemaal duidelijk, het wetsvoorstel moet nog naar de Raad van State alvorens het in de beide Kamers behandeld wordt.

Met deze methode nog maar een kwart van de aanvankelijke stijging

Lisa Westerveld van GroenLinks wilde in een debat begin juli van de minister weten hoe hij gaat voorkomen dat het bedrag daadwerkelijk met meer dan 200 euro zou gaan stijgen. Minister Dijkgraaf heeft toen aangegeven dat hij al bezig was met deze nieuwe methode, waardoor de stijging nog maar een kwart zou zijn van de aanvankelijke stijging, zo rond de 55 euro. Die berekening is inmiddels al weer achterhaald, het nieuwe bedrag wordt vastgesteld op 105 euro, zo laat het ministerie weten. Dat betekent dat studenten vanaf het collegejaar 2023-2024 ruim 2300 euro moeten betalen.

Dat zou zelfs een minder harde stijging dan een jaar eerder toen het collegegeld steeg van 2143 naar 2209. De indexatie wordt met dit besluit bepaald op basis van de procentuele wijziging van het jaargemiddelde van de consumentenprijsindex (een afgeleide van de inflatie) ten opzichte van het daaraan voorafgaande jaar. Met deze wetswijziging is de prijsstijging van het collegegeld beter bestand tegen incidentele fluctuaties, zo staat in het nieuwe wetsvoorstel.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK