PVV de grootste partij: grote gevolgen voor hoger onderwijs
Lang leek het Pieter Omtzigt en zijn NSC te zijn waarvan het hoger onderwijs te vrezen had. Zijn overtuiging dat het bachelor-onderwijs veel vaker Nederlandstalig moet zijn, sloeg al neer in het wetsvoorstel Internationalisering in balans van demissionair minister Dijkgraaf. Na de doorrekeningen van verkiezingsprogramma’s door het CPB kwam ook de VVD, die 1,3 miljard euro wil bezuinigen op onderwijs, als bedreiging in beeld.
Na de onverwacht ruime verkiezingsoverwinning van de PVV blijkt echter daar het grootste gevaar te liggen, want ook in Wilders’ verkiezingsprogramma wordt een krimp van de instroom van buitenlandse studenten aangekondigd. “De internationalisering heeft de toegankelijkheid van universiteiten voor de kinderen van Nederlandse belastingplichtige ouders flinke schade toegebracht en het Nederlands als academische taal marginaal gemaakt. Dat vindt de PVV onacceptabel. De universiteiten moeten er in de eerste plaats zijn voor onze kinderen. De PVV wil dan ook dat de studiemigratie fors wordt beperkt. De bacheloropleiding willen wij daarom alleen nog in het Nederlands aanbieden”, aldus de PVV.
Inperking van studiemigratie dreigt voor hoger onderwijs
Met de overwinning van de PVV, de 20 zetels van NSC en de 25 zetels van de VVD is rechts-conservatief Nederland politiek machtiger dan ooit. De angst voor een forse inperking van studiemigratie lijkt daarmee bewaarheid te gaan worden. De drie rechtse winnaars van de verkiezingen willen immers een stuk verder gaan dan het wetsvoorstel van Dijkgraaf. Zelfs als de PVV niet in een kabinet komt, kan deze stem van de kiezer niet genegeerd worden. Migratie lijkt immers een belangrijke mobiliserende factor te zijn geweest bij de verkiezingen.
De wekelijkse nieuwsbrief is nog korte tijd gratis te ontvangen. De voorwaarden vindt u hier.
Hier gaat vanzelfsprekend een signalerende werking vanuit. Veel buitenlands talent zal wel twee keer nadenken over een verhuizing naar Nederland nu een anti-immigratie-partij een kwart van de stemmen heeft gekregen. Hoewel er nog geen directe gevolgen zijn om in kaart te brengen, is Nederland per direct een stuk minder aantrekkelijk voor buitenlandse studenten of onderzoekers Een uitstroom van talent is zelfs niet ondenkbaar. Hoger-onderwijsinstellingen zullen de komende tijd moeten investeren in het behoud van hun buitenlandse medewerkers en studenten.
PVV omarmt de waaiergedachte
Voor het beroepsonderwijs geldt een lichte troost. De PVV omarmt de waaiergedachte van minister Dijkgraaf en pleit in het verkiezingsprogramma voor een betere doorstroom tussen vmbo, mbo en het hbo. Daarnaast wil de PVV waken voor een samensmelting tussen het hbo en het wo.
Enkele fascistoïde elementen uit het PVV-programma zullen andere onderwijslagen echter met weinig hoop vervullen. Zo constateert de PVV een ‘toename van politieke indoctrinatie’ in het klaslokaal. “School- kinderen worden geïndoctrineerd met klimaatactivisme, genderwaanzin en met een gevoel van schaamte over de geschiedenis van ons land. Wij willen onderwijs dat vrij is van politiek activisme. Wij willen politiek neutrale leraren voor de klas en politiek neutrale leerboeken in de klas”, aldus Wilders.
Politieke partijen die zich willen bemoeien met de inhoud van lesboeken op scholen, dat zal menig alarmbel doen afgaan.