Limburg wil uitzonderingspositie voor aantrekken buitenlandse studenten

Nieuws | de redactie
22 maart 2024 | Als het Limburgse hoger onderwijs niet langer buitenlandse studenten kan aantrekken, raken de bestaanszekerheid en het toekomstperspectief binnen de provincie in het geding. Dat is de Limburgse waarschuwing van onderwijsinstellingen, de regionale politiek, het bedrijfsleven en werkgever- en werknemersorganisaties richting de Haagse politiek. Zij bepleiten een uitzonderingspositie, een stabiele structurele financiering en de mogelijkheid om de kansen van een grensregio te gelde te maken.
Limburg
Beeld: Changbok Ko

“Als het onderwijs in Limburg verschraalt of verdwijnt, dan zijn economisch en sociaal de negatieve gevolgen niet te overzien en zijn Limburgse scholieren, studenten en bedrijven de dupe”, zo waarschuwen Limburgse mbo-, hbo- en wo-instellingen vandaag in een onderwijsmanifest voor de Haagse politiek. Het manifest gaat vergezeld van een brandbrief namens een brede coalitie van gemeenten, de provincie, werkgevers- en werknemersorganisaties, het bedrijfsleven en het Maastricht UMC+. 

Demografische krimp in Limburg 

Na decennia van structurele achterstand is Limburg uitgegroeid topregio voor Europese innovatie – een positie die alleen kan worden behouden als de provincie mag gebruikmaken van haar ligging als grensregio, luidt het Limburgse pleidooi. Voor bestaanszekerheid en toekomstperspectief moet Limburg volgens de ondertekenaars over de grens kunnen kijken – een grens waarvan slechts een kwart met Nederland wordt gedeeld. De rest van de grenzen deelt Limburg met België en Duitsland.  

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

De wekelijkse nieuwsbrief is nog korte tijd gratis te ontvangen. De voorwaarden vindt u hier.

Limburg heeft te maken met een aanzienlijke demografische krimp. Het aantal vijftien- tot twintigjarigen, de groep die deelneemt aan het vervolgonderwijs, daalt tussen 2017 en 2025 met bijna twintig procent. “Een afnemend studentenaantal betekent in het huidige stelsel ook afnemende financiering, waardoor ook onze kennis- en opleidingsinfrastructuur verder onder druk komen te staan”, schrijven de onderwijsinstellingen. Ook de arbeidsmarkt wordt daardoor krapper. Prognoses voor bijvoorbeeld technische opleidingen voorspellen een terugloop in studentenaantallen van dertig procent.  

Internationale studenten zijn gewoon onze studenten 

Buitenlandse studenten moeten Limburg helpen om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Het aantrekken van die studenten is ‘noodzakelijk’ en ‘cruciaal’, zeggen respectievelijk het onderwijsmanifest en de brandbrief. De onderwijsinstellingen benadrukken daarbij dat, gezien de geografische ligging van Limburg, hun potentiële bereik van Nederlandse studenten veel lager is dan in de meeste Nederlandse steden.  

De politieke tendens om buitenlandse studenten te weren is daarnaast ingegeven door problemen die in Limburg niet spelen, verzekeren de Limburgse partijen. Zo zijn er studentenkamers genoeg en worden Nederlandse studenten niet verdrongen. “De kwaliteit van ons onderwijs staat door de komst van internationale studenten in Limburg niet onder druk, de Limburgse jeugd wordt niet verdrongen. We nemen gezamenlijk onze verantwoordelijkheid voor het zorgdragen voor voldoende huisvesting en er is binnen de onderwijsinstellingen volop aandacht om werkdruk te verminderen. Internationale studenten zijn in onze grensregio gewoon onze studenten”, aldus de brandbrief. 

Het kiezen voor vrijwel uitsluitend Nederlandstalige bacheloropleidingen zal echter “het onderwijsaanbod verschralen en Limburg op een niet te verantwoorden achterstand zetten.” 

Geef hoger onderwijs in Limburg uitzonderingspositie 

Het Limburgse vervolgonderwijs moet daarom een uitzonderingspositie binnen het voorgestelde internationaliseringsbeleid krijgen, aldus de ondertekenaars van het manifest. “Dat betekent meer ruimte voor Engelstalige, Duitstalige en Franstalige opleidingen om voldoende talent voor de regio aan te trekken en te behouden, met name in tekortsectoren”, schrijven ze. “In macrodoelmatigheidstoetsen zou de internationale context en maatschappelijke behoefte van onze grensregio nadrukkelijk meegewogen moeten worden.” 

Daarnaast vraagt de regio om financiële ruimte en stabiele, structurele bekostiging waarmee het opleidingsaanbod op niveau kan worden gehouden. Kleine, bedreigde opleidingen moeten op die manier betaalbaar blijven. 

Inzet op behouden van buitenlandse studenten na studie 

“Wij – regionale overheden, bedrijfsleven, vakbonden en onderwijsinstellingen – willen ons nog meer dan nu al het geval is ervoor inzetten om buitenlandse studenten na hun afstuderen voor onze regio te behouden”, wordt daaraan toegevoegd in de brandbrief. Hoewel ze overtuigd zijn van het belang van Engelstalig hoger onderwijs, zullen de partijen naar eigen zeggen veel moeite doen om alle studenten ook met het Nederlands te laten kennismaken. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK