Utrechtse introductie voor mbo’ers wekt Amsterdamse interesse

Nieuws | de redactie
22 augustus 2022 | Voor de Utrechtse Introductie Tijd (UIT) mochten zich voor het eerst mbo-studenten inschrijven, tweehonderd in totaal. De Amsterdamse PvdA-fractie zou graag ook zo'n inclusieve introductie in de hoofdstad zien, blijkt uit raadsvragen. De verwelkoming van mbo-studenten bij de introductieweek lijkt echter geen emancipatoir wondermiddel; slechts zesentwintig mbo’ers schreven zich in.
Aan de UIT-week in Utrecht namen zesentwintig mbo-studenten deel. Beeld: Aleksandar Pasaric

De introductietijd voor nieuwe studenten, een fenomeen waarvan de meeste Nederlandse studentensteden in de tweede helft van augustus als décor dienen. Zo ook Utrecht, waar afgelopen week de Utrechtse Introductie Tijd (UIT) plaatsvond. Tijdens de UIT-week kunnen alle nieuwe studenten, ongeacht hun opleiding, kennismaken met de stad. Álle studenten, inderdaad. Bij wijze van proef waren voor het eerst tweehonderd mbo’ers welkom bij de UIT-week. 

Utrecht is daarmee niet uniek. Ook bij de LEIP! Week voor nieuwe studenten in Leeuwarden, georganiseerd door onder meer NHL Stenden, waren mbo-studenten welkom. 

Utrechtse mbo’ers eisen hun plek op 

Het verwelkomen van mbo-studenten bij de UIT-week lijkt te passen binnen recente ontwikkelingen. In Utrecht maken de mbo’ers een emancipatieslag. Enkele maanden geleden richtten drie mbo-studenten de eerste studentenvereniging voor mbo’ers op – de grootste groep onder de Nederlandse studenten. Niettemin worden mbo-studenten vaak niet toegelaten tot cafés waar bij binnenkomst een studentenkaart moet worden getoond; mbo’ers zouden geen echte studenten zijn.  

Op vragen van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) geeft inderdaad 54 procent van de respondenten aan zich onwelkom te voelen bij studentenkroegen, schrijft RTV Utrecht. Tegelijkertijd zegt 56 procent van de ondervraagde mbo’ers graag lid te worden van een studentenvereniging. De oprichters van de mbo-studentenvereniging, Referendum Sanctum Hollandicus Vereniging Utrecht (R.S.V.H.) geheten, namen daarom het heft in eigen hand.  

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

De wekelijkse nieuwsbrief is nog korte tijd gratis te ontvangen. De voorwaarden vindt u hier.

Eerder werd de Utrechtse wethouder Dennis de Vries, ooit zelf mbo-student, tijdens een raadsvergadering door zijn eigen PvdA-fractie bevraagd over het feit dat sommige cafés mbo-studenten weren. Tot zijn spijt moest De Vries antwoorden dat cafés niet onwettig handelen als ze in hun deurbeleid duidelijk vermelden dat alleen studenten uit het hoger onderwijs welkom zijn. Voor een inclusiever studentenleven is een cultuurverandering nodig, zei de wethouder op een later moment.  

Utrechts voorbeeld spreekt aan 

De verwelkoming van mbo’ers bij de UIT-week is ook in Amsterdam niet onopgemerkt gebleven. Vanuit de PvdA-fractie aldaar zijn raadsvragen gesteld over de mogelijkheid om in de toekomst een Amsterdamse introductieweek te organiseren die toegankelijk is voor alle studenten. Waar Utrecht een algemene introductie organiseert, doen de Amsterdamse hoger onderwijsinstellingen dat nog individueel. Mohamed Belkasmi van de Amsterdamse PvdA-fractie zou dat graag anders zien.  

Volgens Belkasmi zal een gezamenlijke introductie voor wo-, hbo- en mbo-studenten bijdragen aan de verbinding tussen verschillende groepen uit de samenleving. Daarnaast zal dit mbo’ers de positie geven die zij verdienen, aldus Belkasmi, die niet toelicht waaruit die verdienste bestaat.  

Verder wil de Amsterdamse PvdA’er weten waarom Amsterdam geen gezamenlijke introductie voor nieuwe studenten heeft en in hoeverre Amsterdamse hoger onderwijsinstellingen en studentenbonden reeds daarover nadenken.  

Waar zijn de mbo’ers? 

De verwelkoming van mbo’ers bij de UIT-week lijkt overigens nog geen emancipatoir wondermiddel te zijn. Slechts zesentwintig mbo-studenten schreven zich in voor de introductieweek, die door 3700 nieuwe studenten werd bezocht. “Waar zijn de mbo’ers?”, riepen de bestuursleden van R.S.V.H. vanachter hun kraam op de verenigingsmarkt. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK