• A
 • A
 • Horden slechten voor Open Access

  - NWO stelt € 1 miljoen beschikbaar om de oprichting van Open Access-tijdschriften te bevorderen. Tijdens het symposium ‘De kracht van Open Access’ deed voorzitter Jos Engelen hier nog een schepje bovenop. Ter plekke verzon hij een extra subsidieregeling.

  Tijdens het symposium van NWO, georganiseerd in het kader van de International Open Access week, vielen vele aanmoedigen en redenen om Open Access te publiceren te beluisteren. Ook uit een meer onverwachte hoek. Zo sprak Derk Haank, CEO Springer Science and Business Media van Uitgeverij Springer, bemoedigende woorden over de ontwikkeling van Open Access publishing. Hij verklaarde tevens: "If the academic community thinks this is a better model than the 'old' subscription model, be our guest."

  NWO-voorzitter Jos Engelen noemde het verhaal van Springer een stuk positiever dan hij zich kon herinneren. Wel sprak hij Haanks opmerking over het lot van OA publishing tegen. "It will never take over the old model", aldus Haank. "It's gonna be the standard way of publishing, sooner or later", aldus Engelen. Dat Engelen voornemens is deze ambitie waar te maken, bleek eens te meer. (zie ook het ScienceGuide-interview met de voorzitter van NWO over Open Access hier)

  Extra subsidie voor OA

  Derk Haank liet in zijn presentatie zien dat binnen elke wetenschappelijke discipline inmiddels Open Access-tijdschriften worden gepubliceerd. NWO gaf onlangs al aan dat er vooral binnen het gebied van de Nederlandse geesteswetenschappen meer ruimte voor en behoefte is aan kwalitatief hoogwaardige Open Access Journals. Senioronderzoekers van Nederlandse Instellingen voor Wetenschappelijk Onderwijs en Onderzoek, en senioronderzoekers van de door NWO erkende instituten, konden een startsubsidie van € 45.000 voor zulke tijdschriften bij NWO aanvragen. Gisteren maakte Engelen bekend dat NWO de regeling nu over alle wetenschappelijke disciplines uitspreidt. Hier is een subsidieregeling ter grootte van € 1 miljoen voor geopend.

  Aan het einde van de bijeenkomst was er onverwachts nog meer reden tot juichen voor aanhangers van Open Access. Aangezien de zaal bevolkt was met researchers en bibliotheekmedewerkers die zich al met OA bezig houden, leek Engelens slotpleidooi toch een beetje een preek voor eigen parochie. Engelen vertelde ScienceGuide na afloop dat hij tijdens zijn rede hier het probleem van inzag en dat dit hem ter plekke op een nieuw idee had gebracht.

  Voornaamste horde

  Improviserend vertelde hij het publiek nog eens extra subsidies te willen verstrekken aan elke wetenschappelijke conferentie die een additionele sessie over het nut van Open Access publishing in het programma wil opnemen. Dit lijkt een goede manier om de voornaamste horde te nemen die de opmars tegenhoudt: niet het overhalen van uitgevers, maar de bereidheid en kennis van wetenschappers om Open Access te publiceren. "Scientist don't want to be bothered. They want to focus on their research. Not on novel ways to publish", zo duidde Engelen het. Wanneer en of NWO daadwerkelijk met zo'n subsidie over de brug zal komen is nog niet definitief bekend.