‘Angst overwonnen.’

Nieuws | de redactie
20 maart 2006 |

Na ongekende intimidaties vulden ‘Zoebr’ en de andere studentenorganisaties het Oktoberplein in Minsk. Wie zou demonstreren liep het risico als terrorist de doodstraf te krijgen, meldde de ‘herkozen’ president Loekasjenko, maar zijn knokploegen leken verlamd door de internationale media om hen heen. Precies om die reden had het regime alles gedaan om waarnemers buiten te sluiten of het land uit te zetten. Zo ook de Nederlandse student Jeroen, die via de Europese liberalen was afgevaardigd en ScienceGuide meldde, dat hij in Kiev was gestrand nadat het regime zijn visum en pas ongeldig had verklaard. Het massaprotest in Minsk getuigde dan ook van Zivilcourage  en dát is de grootste overwinning die Belarus kon behalen: ‘We hebben onze angst ovewonnen!’ stelde een van de sprekers op het plein vast. De wit-rood-witte vlaggen van de duizenden jongeren daar waren trouwens ook een signaal: het is een nationaal symbool van Belarus dat de president verboden heeft. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK