UM wordt regionaler

Nieuws | de redactie
1 juni 2006 | De Universiteit van Maastricht – ooit de minst regionale universiteit van het land – is sterk aan het regionaliseren, zo constateerde rector Gerard Mols vorige week dinsdag op een werkconferentie over de wervingsstrategie van de UM. Sinds 2000 kiezen steeds meer vwo’ers uit de regio Zuid-Limburg voor een studie in Maastricht, terwijl de instroom uit de rest van het land krimpt.

De grootste lokker is en blijft het probleemgestuurd onderwijs, al neemt de wervingskracht wat af: in 1998 was PGO voor 89 procent van de studiekiezers belangrijk, in 2004 nog voor 76 procent. Ook op de punten ‘het onderwijs is hier persoonlijker’ en ‘meer persoonlijke begeleiding’ scoort Maastricht ver boven het landelijke gemiddelde, maar wel minder hoog dan in 1998, zo blijkt uit onderzoek van het IOWO.

Onderzoeker Jules Warps: “Het zou kunnen dat persoonlijke begeleiding en persoonlijk onderwijs redenen zijn voor mensen van ver weg om voor de UM te kiezen. Juist hier heeft de universiteit sinds 2000 terrein verloren. Tilburg scoort op deze punten net zo goed.” En die universiteit behoort samen met die van Nijmegen en Utrecht tot de grootste concurrenten, zo blijkt uit het onderzoek. Warps: “Wat moet de UM doen? Leg PGO opnieuw uit, met name buiten de regio. Besef echter dat de UM-aanpak niet meer uniek is.”

Bron: Observant


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK