Verkiezingsuitslag via ScienceGuide betwist

Nieuws | de redactie
24 november 2006 | ScienceGuide-columnist en Kamerlid Pieter Omtzigt heeft zijn vak van econometrist weer eens opgepakt. Hij analyseert de uitkomsten van de verkiezingen en komt tot een verrassende conclusie: de voorlopige uitslag klopt niet. Toch nog een opstekertje voor Wouter Bos dankzij het CDA? Het ANP past in elk geval nu snel zijn eigen uitslag aan op basis van dit stuk. U leest Omtzigts analyse hier.

Maandag wordt de definitieve uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen bekend. Dan weten we wie er met voorkeursstemmen in de Kamer gekomen is en wordt ook definitief vastgesteld hoeveel zetels elke partij krijgt. Tot nu toe hebben de kranten vooral lijsten gepubliceerd van voorlopige uitslagen en de kleine lettertjes “voorlopig” staan er nu niet bepaald dik gedrukt bij. Laten we ervan uitgaan dat het optelwerk nauwkeurig gebeurd is.

De exit- polls waren nu niet bepaald nauwkeurig te noemen, dus misschien is er wel reden om ook eens serieus naar de laatste uitslagen te kijken en ze naast de zetelverdeling te leggen. Dan moeten we de gepubliceerde uitslagen optellen bij de uitslag van de stemming van Nederlanders in het buitenland, die op de site van de gemeente Den Haag staat.

In Nederland kennen we een systeem van evenredige vertegenwoordiging. De restzetels worden verdeeld via het systeem van grootste gemiddelden. Je kunt een lijstcombinatie aangaan. Dat heeft zowel de combinatie ChristenUnie-SGP als de combinatie GroenLinks-SP gedaan. En wat blijkt nu…..?
De Partij van de Arbeid kreeg 2.079.049 stemmen en GroenLinks-SP kregen samen 2.077.447 stemmen.

Toch zeggen alle kranten dat GroenLinks (7) en SP (26) meer zetels hebben (33) dan de Partij van de Arbeid (32). De lijstcombinatie (SP/GroenLinks) krijgt natuurlijk minder zetels  als zij minder stemmen heeft gehaald dan de PvdA.

De uitlag moet dus luiden:
PvdA: 33
SP: 25
GroenLinks: 7

De PvdA heeft dus de laatste restzetel en niet de SP, waardoor het gat tussen deze rivalen uitgroeit tot 8 (ipv  6) zetels. Maandag weten we het zeker, maar nummer 33 van de PvdA, mijn collega Harm Evert Waalkens, durf ik alvast heel voorzichtig te feliciteren.

Hier vindt u de cijfertjes:

Uitslag verkiezingen volgens NRC (exlusief Nederlanders in het buitenland):

http://www.nrc.nl/redactie/Doc/tk06/index.shtml

Uitslag verkiezingen volgens Telegraaf:

http://www.telegraaf.nl/binnenland/verkiezingsuitslagen/

Uitslag verkiezingen Nederlanders in het buitenlanders in 2006:

http://www.denhaag.nl/verkiezingen/kbn/:
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK