Innovatieve aanpak stimuleert bèta-instroom

Nieuws | de redactie
28 maart 2007 | Het succes van maatregelen om de instroom van bètastudenten te bevorderen wisselt sterk per instelling. In het WO doen de Radboud en de UU het heel goed. Dit is te danken aan een jarenlange geïntegreerde aanpak, waarbij duidelijk is dat de nieuwbouw op de Radboud een positieve factor is. In het HBO blijken de NHTV en HvA voortrekkers te zijn.

Beide hogescholen wisten de instroom van bètastudenten aanzienlijk te verhogen door het starten van aansprekende opleidingen: International Game Architecture bij de NHTV, forensisch onderzoek bij de HvA. Dit blijkt uit auditrapporten van het Platform Bèta Techniek over het Sprintprogramma.

Achterblijvers
Er zijn natuurlijk ook achterblijvers. In het WO opvallend genoeg de 3TU. Voor wat de TUD is dat ook wel te verklaren, want deze had in 2005 de doelstellingen voor 2007 al gehaald. Neemt niet weg dat de TU’s de targets niet halen.

Echt zorgelijk is de situatie in grote delen van het HBO. 9 van de 18 deelnemende hogescholen halen de afspraken met het Platform Bèta Techniek om de instroom van bètastudenten in 2007 met 15% te verhogen niet. Het gaat daarbij om de Hanze, de Hogeschool Zeeland, InHolland, Fontys, de Hogeschool Drenthe, NHL, Avans, de Haagse Hogeschool/TH Rijswijk en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Die laatste hogeschool heeft bij het Platform aangegeven niet de ambitie te hebben de instroom van bètastudenten op de eigen instelling te verhogen. Kunstopleidingen worden bij hun bekostiging ook geacht de toestroom via selectie aan de poort sterk beperkt te houden.


De auditrapporten
Het auditrapport 2006 van het HBO-Sprintprogramma van het Platform Beta Techniek heet Balanceren tussen (kwantitatief) resultaat en kwaliteitsfactoren
Het auditrapport 2006 van het WO-Sprintprogramma van het Platform Beta Techniek heet WO-Sprint uit de startblokken .


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK