Liaisons dangereuses

Nieuws | de redactie
8 oktober 2007 | Op 11 oktober 2007 verdedigt de Britse schaakmeester David Levy in Universiteit Maastricht zijn proefschrift Intimate relationships with Artificial Partners. Hij voorspelt daarin de komst van toekomstige mens-robot relaties. Zo stelt hij dat trends in kunstmatige intelligentie gaan leiden tot het verschijnsel dat robots in de komende decennia steeds menselijker worden in hun uiterlijk, functionaliteit en uiting van emoties. Daardoor zullen mensen verliefd worden, seks hebben of zelfs trouwen met robots.


Levy’s onderzoek combineert theorieën uit de vakgebieden genderstudies, kunstmatige intelligentie, robotica, psychologie, seksuologie en sociologie. Op basis van analyses van bepaalde trends beschrijft hij de volgens hem onvermijdelijke voortzetting van die trends in de toekomst. Zo heeft hij gekeken naar de menselijke affectie: in het begin was die slechts op andere mensen gericht, later ook op huisdieren en nu zelfs op virtuele huisdieren, zoals de TAMAGOTCHI en Sony’s robothondje AIBO. Volgens Levy ontwikkelt deze trend zich door tot robots.

De promovendus bestudeerde ook onze houding ten opzichte van verschillende seksuele praktijken, die in de loop der tijd steeds liberaler werd. Verder onderzocht Levy de principiële motieven waarmee psychologen verklaren waarom mensen verliefd worden en seks hebben. Deze motieven blijken volgens dit proefschrift ook toepasbaar op de toekomstige relaties tussen mens en robot, op dezelfde manier als ze nu van toepassing zijn op relaties tussen mensen onderling.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK