Vulkaanbacterie snoept van broeikasgas

Nieuws | de redactie
16 november 2007 | Nijmeegse microbiologen ontdekten een vulkaanbacterie die grote hoeveelheden van het broeikasgas methaan consumeert. De ontdekking is gepubliceerd in Nature . Het beestje kan van nut kan zijn bij de reiniging van uitgestoten gassen van bijvoorbeeld fabrieken of mestbedrijven. De vondst blijkt een toevalstreffer. Arjan Pol, een van de microbiologen uit de onderzoeksgroep van Mike Jetten, was bij de Vesuvius in Italië op zoek naar zwaveletende bacteriën.

Hij nam een schep modder uit de vulkaanpoel mee naar Nijmegen. Het monster bleek een onverwachte bewoner te herbergen: de Acidimethylosilex fumarolicum SolV. De groep van Jetten ontdekte dat de bacterie methaan, een belangrijk broeikasgas, omzet in biomassa en kooldioxide. En daarmee een bijdrage levert aan het terugdringen van het broeikaseffect. ‘Zonder deze bacterie zou al het methaangas in vulkanen en vulkaanpoelen de lucht ingaan, zegt Jetten.

De vulkaanbacterie gedijt onder extreem zure omstandigheden. De vloeistof waarin de bacterie in het Nijmeegse lab gekweekt wordt, brandt direct gaten in kleding. Ook houdt het beestje van hitte: vijftig tot zeventig graden. Zuur en heet zijn precies de omstandigheden waarin de bacterie in de vulkanen leeft. Jetten verwacht dat de bacterie in de meeste zure vulkanen te vinden is. De microbiologen van het Institute for Water and Wetland Research (IWWR) vonden al eerder bijzondere bacteriën. Zoals de methaanetende bacterie in het Twentekanaal. En de anammoxbacteriën die zonder zuurstof ammonium omzetten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK