Techniek van Venus

Nieuws | de redactie
28 maart 2008 | ‘Humanoids’, intelligente bouwsels met kunstmatige hersenen, bestaan nog niet, maar de realisatie van zo’n kunstmens is een kwestie van tijd. We omringen ons steeds meer met intelligente producten, die op de een of andere manier met ons communiceren. Deze ‘smart products’ moeten als het ware gevoel voor mensen hebben. De zachtere kant van de techniek gaat hiermee een grotere rol spelen. Erik Puik, Anita Cremers en Remko van der Lugt, drie nieuwe lectoren aan de HU houden hierover hun openbare lessen onder het motto ‘Techniek van Venus; op zoek naar slimme producten met gevoel voor mensen’.

Voorafgaand aan deze lessen worden zij geïnaugureerd als lector aan de hogeschool. Het werkgebied van de drie lectoren betreft de wereld van de industriële productontwikkeling. De technisch ingenieur vindt zijn werk en toegevoegde waarde steeds meer op het terrein van ontwerpen, met een sterkte focus op het ontwerpproces. Het tijdperk van massaproductie evolueert naar een tijdperk van maatwerk, waarin behoeften van de klant centraal staan.

Lectoraat Microsysteemtechnologie
Erik Puik houdt zich bezig met de verkleining van componenten in de industriële techniek, waarbij in hoge mate gebruik gemaakt wordt van ontwerp- en productietechnieken van de chipindustrie. De samenwerking tussen hbo en het bedrijfsleven zorgt voor toegankelijkheid van relevante en praktische kennis voor (toekomstige) ontwerpers en ontwikkelaars in het bedrijven. De nadruk ligt op productontwikkeling en ontwerpgericht onderzoek op het gebied van smart products.

Lectoraat Product Design & Engineering
De aandacht van Anita Cremers en Remco van der Lugt ligt op methodisch productontwerpen met de nadruk op conceptvorming, creativiteit en de interactie tussen mens en product. De gekozen focus is co-design: het betrekken van gebruikersperspectieven bij ontwerpprocessen om zo de technische mogelijkheden in evenwicht te brengen met de behoeften, motivaties, wensen en dromen van de toekomstige klant.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK