Bits en bandbreedte tegen CO2

Nieuws | de redactie
21 april 2008 |  "Twee procent van de totale CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door de ICT-industrie. Dat is bijna evenveel als de uitstoot van al het vliegverkeer op de wereld. Door een jaarlijkse datagroei van 57 procent neemt het aandeel van de ICT-industrie snel toe". HAN-lector Jaap van Till, Chris Hendriks en Leo Plugge pleiten in het WTR Trendrapport 2008 voor een beperking van het energiegebruik door een slim gebruik van geavanceerde netwerktechnologie en hardware.

“Glasvezel en lichtpaden maken het vrijwel irrelevant waar de apparatuur voor processing, opslag en waarneming staat. Lokaal werken individuele instellingen al jaren met centrale verwerking, maar sinds de beschikbaarheid van lichtpaden is dit ook veilig en zonder vertragingen bij grote geografische spreiding mogelijk. Hierdoor kunnen steeds meer systemen op een of twee plaatsen worden geconcentreerd. Dit is doelmatiger voor de beveiliging, het beheer en het onderhoud. Die concentratie in servicecentra kan de instellingen in potentie veel geld besparen”.

“Door het scheiden van de ‘dozen’ en de diensten via virtualisatie is het mogelijk om over de instellingen heen hardware van de ICT-centra te clusteren en te concentreren, terwijl personeel voor applicatiebeheer lokaal blijft.
Deze strategie vergt wel een gezamenlijk beleid van de instellingen, want zij zullen ervoor moeten kiezen om hun technische infrastructuur deels uit te besteden. Een geleidelijke groei naar dit scenario is niet mogelijk, want het vergt significante stappen: concentratie van fysieke voorzieningen, capaciteitsplanning, installeren van lichtpaden, hergebruik van energie etc. Voor iedere instelling afzonderlijk zijn deze stappen te groot, te kostbaar en te risicovol”

Het betoog van Van Till, Hendriks en Plugge leest u hier.

Over het vraagstuk van de CO2 uitstoot van de luchtvaart en de verduurzaming van deze belangrijke ‘vervuiler’ leest u in het nieuwe boek van Aerlines en ScienceGuide Blue Skies or Storm Clouds? een reeks nieuwe essays. Alle informatie daarover treft u aan op de pagina Boeken, inclusief een directe bestelfaciliteit.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK