Bits en bandbreedte tegen CO2
“Glasvezel en lichtpaden maken het vrijwel irrelevant waar de apparatuur voor processing, opslag en waarneming staat. Lokaal werken individuele instellingen al jaren met centrale verwerking, maar sinds de beschikbaarheid van lichtpaden is dit ook veilig en zonder vertragingen bij grote geografische spreiding mogelijk. Hierdoor kunnen steeds meer systemen op een of twee plaatsen worden geconcentreerd. Dit is doelmatiger voor de beveiliging, het beheer en het onderhoud. Die concentratie in servicecentra kan de instellingen in potentie veel geld besparen”.
“Door het scheiden van de ‘dozen’ en de diensten via virtualisatie is het mogelijk om over de instellingen heen hardware van de ICT-centra te clusteren en te concentreren, terwijl personeel voor applicatiebeheer lokaal blijft.
Deze strategie vergt wel een gezamenlijk beleid van de instellingen, want zij zullen ervoor moeten kiezen om hun technische infrastructuur deels uit te besteden. Een geleidelijke groei naar dit scenario is niet mogelijk, want het vergt significante stappen: concentratie van fysieke voorzieningen, capaciteitsplanning, installeren van lichtpaden, hergebruik van energie etc. Voor iedere instelling afzonderlijk zijn deze stappen te groot, te kostbaar en te risicovol”
Het betoog van Van Till, Hendriks en Plugge leest u hier.
Over het vraagstuk van de CO2 uitstoot van de luchtvaart en de verduurzaming van deze belangrijke ‘vervuiler’ leest u in het nieuwe boek van Aerlines en ScienceGuide Blue Skies or Storm Clouds? een reeks nieuwe essays. Alle informatie daarover treft u aan op de pagina Boeken, inclusief een directe bestelfaciliteit.
Meest Gelezen
Onderwijs zorgt zelf voor stress bij studenten
‘Verstoorde arbeidsverhouding’ als ontslaggrond ondermijnt sociale veiligheid’
“De universiteiten in Nederland zijn op de rug gaan liggen voor Big Tech”
Valoriseren door een snelweg te blokkeren
‘Debat over internationalisering meer vanuit emotie dan feiten gevoerd’
